Zvanični kurs Evra za dan 21.10.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 07.03.2020 17:00        


U februaru su najviše potonule cene biljnih ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar, predvođene padom cena palminog ulja

U februaru pale cene hrane, poskupeli samo mleko i šećer

Svetske cene hrane skliznule su u februaru okončavši četvoromesečni uzastopni rast, pri čemu je širenje korona virusa uticalo na smanjenje tražnje za nekim proizvodima, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cena hrane, koji meri mesečne promene vrednosti korpe prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, ulje, mlečne proizvode, meso i šećer, iznosio je prošlog meseca prosečno 180,5 poena, što je pad od 1 odsto u odnosu na januar.

Ova organizacija je takođe blago povećala svoju prognozu proizvodnje žitarica, predviđajući rod u ukupnom iznosu od oko 2,72 milijarde tona u 2019. godini sa prethodno projektovanih 2,71 milijardu tona. Prema novoj proceni, rod će biti za oko 2,3 odsto veći nego 2018. godine.

Kada je reč o pšenici, FAO preliminarna prognoza za rod 2020. godine iznosi 763 miliona tona, što je skoro nepromenjeno u odnosu na gotovo rekordan nivo zabeležen 2019.

U februaru su najviše potonule cene biljnih ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar, predvođene padom cena palminog ulja.

Žitarice su takođe skliznule za 0,9 procenata, pri čemu su svetske cene svih glavnih žitarica, osim pirinča, bile u padu.

FAO u izveštaju napominje da je širenje korona virusa doprinelo klizanju cena biljnih ulja i žitarica usled strahovanja da će epidemija izazvati usporavanje globalnog rasta.

Korona virus je, takođe, pogodio cene mesa, koje su se u februaru spustile za 2 procenta, jer je opao kineski uvoz.

Cene mleka su, na drugoj strani, porasle za 4,6 odsto, pogurane većim poskupljenjem sira do kojeg je došlo zbog ograničenih isporuka s Novog Zelanda i iz Australije.

Cena šećera je skočila za 4,5 odsto prošlog meseca, dostigavši najviši nivo od maja 2017. godine, uglavnom usled predviđene manje proizvodnje u Indiji i dugotrajne suše na Tajlandu - zemljama koje su dva velika proizvođača šećera.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pale cene hrane hrana cene hrane februar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana