Tekst objavljen: 16.02.2021 9:00        


Najveća svetska kriptovaluta bitkoin premašila je tržišnu kapitalizaciju od 900 milijardi dolara prvi put u istoriji

Tržišna kapitalizacija bitkoina najviša u istoriji

Do toga je došlo pošto je cena ovog digitalnog novčića dostigla nov rekordan nivo.

Nakon što je prethodnog četvrtka ujutro dostigao rekordnu cenu od 48.481 dolara, bitkoin je zaključio trgovanje na nivou od 47.932 dolara, što je, prema Rojtersu, porast od 6,9 posto na dnevnom nivou.

Raša tudej javlja da je na berzi Bitstamp, jednoj od najstarijih za trgovanje bitkoinom, cena u jednom trenutku dostigla istorijski nivo od 49.000 dolara, što je rezultiralo kratkotrajnom tržišnom kapitalizacijom od 912,69 milijardi dolara.

To znači, dodaje RT, da je tržišna vrednost ove virtuelne valute tokom 2021. godine povećana za 354 milijarde dolara. Prethodni najviši nivo tržišne kapitalizacije bitkoina zabeležen je 8. februara u iznosu od 888 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Bitkoin trenutno ima udeo od 61 posto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji svih kriptovaluta, koja je danas takođe dostigla rekordan nivo svih vremena od 1,46 bliona dolara.

Kumulativna tržišna kapitalizacija svih digitalnih valuta je porasla 88,5 odsto od početka 2021. do sada u odnosu polazni nivo od 776 milijardi dolara na početku godine.

Prema podacima KompanisMarketKapa, bitkoin je sada po tržišnoj kapitalizaciji deveta najvrednija imovina na svetu, pri čemu je u proteklih nedelju dana u tom pogledu nadmašio Fejsbuk i Teslu.

Kada bi se tržišna vrednost bitkoina poredila sa rang listom BDP-a država, njegovih 900 milijardi dolara nalazi se između vrednosti BDP-a Meksika (1,04 biliona dolara) i Holandije (886 milijardi dolara), a takođe je ispred Švajcarske čiji BDP iznosi 707 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriptovalute vrednost bitkoina bitkoin rekordna vrednost bitkoina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana