Zvanični kurs Evra za dan 01.03.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 23.04.2020 12:10        


Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić je izjavio u Novom danu, govoreći o turističkoj sezoni, da treba biti umereno optimističan "da ćemo se ove godine, ipak, okupati u moru."

"Treba verovati da ćemo ove godine ipak moći na more"

Komentarišući mogućnost da Grčka otvori turističke objekte, Seničić je rekao da treba biti optimista i očekivati da će se deo turističke sezone ove godine, ipak, realizovati.

"U Grčkoj je stabilna situacija sa koronavirusom već dvadesetak dana. Od 15. juna je očekivano da se otvore ostrva, da se polako otvaraju objekti za smeštaj i da sezona može da krene od 1. jula", rekao je on.

Kad je reč o hotelima u Turskoj i Grčkoj, navodi da oni moraju da ispune određene uslove i ko to ne može da ispuni verovatno neće dobiti dozvolu za rad.

"Ono o čemu se priča jeste da kapacitet ne bi smeo da pređe 50 odsto ukupnog, preći će se na klasično posluživanje umesto 'švedskog stola'...", objašnjava Seničić.

On dodaje da će to prouzrokovati angažovanje većeg broja zaposlenih, iako su troškovi hotela isti bez obzira na popunjenost. Međutim, ne očekuje da će to dovesti do povećanja cene smeštaja u hotelima.

"Ono što može da bude problem, ukoliko se otvore aerodromi i ukoliko se insistira na smanjenom broju ljudi u avionima i autobusima, to bi značajno poskupelo tu vrstu prevoza", rekao je on i ocenio da treba očekivati i manji broj ležaljki na plažama zbog socijalnog distanciranja.

Seničić podseća da su turističke agencije privremeno zatvorene od uvođenja vanrednog stanja i navodi da nema informacija da je više od 10 do 12 odsto aranžmana otkazano.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Oko 250.000 putnika odnosno oko 120.000 ugovora je zaključeno do 15. marta. Najveći broj putnika ima razumevanje za situaciju, oko 88 odsto putnika koji nisu želeli da otkazuju aranžmane prihvatili su da to realizuju u nekom narednom periodu", rekao je on.

Dodao je da, ko to ne želi, biće mu omogućen povraćaj novca u određenom roku.

"Ali to će značiti prestanak rada ogromnog broja agencija jer je najveći broj njih obaveze prema partnerima već obavio. Povraćaj novca od partnera nije moguć", navodi Seničić.

Odgovarajući na pitanje šta se dešava ako neka agencija prestane sa radom, Seničić je podsetio da svaka agencija ima polisu osiguranja, od 200.000 do 400.000 evra u zavisnosti od veličine, ali da u situaciji više sile nije pokriven taj period.

Seničić naglašava da vaučeri moraji biti i "zakonski prepoznati" i da će putnicima biti garantovano, kroz polisu osiguranja, da vaučer mogu da iskoriste ili da ga u nekom trenutku naplate.

Govoreći o gubicima, Seničić kaže da su veliki, ali da će moći da ih procene tek na kraju naredne godine.

"Ovog trenutka nema velikog otpuštanja, imamo obećanja države da će dodeliti dodatne mere kao privrednoj grani koja je najviše ugrožena", naveo je Seničić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zatvorene granice letovanje Grčka vanredno stanje korona virus Aleksandar Seničić YUTA turska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana