EUR 117,58 USD 99,53 CHF 109,33

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 17.08.20. :: 117.5799 rsd

Tekst objavljen: 21.10.2019 13:10        


Zabrana zaposlenima da pristupaju poslovnim mejlovima van radnog vremena može da nanese više štete nego koristi, pokazala je studija

Treba li zaposlenima zabraniti pristup službenom mejlu van radnog vremena?

Istraživači sa Univerziteta u Saseksu otkrili su da bi zabrana mogla da pomogne zaposlenima da se isključe, ali bi takođe mogla da spreči ljude da ostvare ciljeve u radu i da izazove stres.

Kompanije sve više zabranjuju upotrebu mejlova kako bi zaštitili zaposlene. Francuska je kako bi regulisala to pitanje čak usvojila i zakone.

Ali telo za ljudske resurse CIPD saopštilo je da se slaže sa nalazima univerziteta.

Prema istraživanju, stroga politika korišćenja mejlova može biti štetna za zaposlene koji imaju “visok nivo anksioznosti i neurotičnosti”.

To je zbog toga što se takvi zaposleni moraju osećati slobodnim da odgovore na “sve veću gomilu mejlova” ili bi se na kraju mogli osećati još više opterećenim i pod stresom, kažu istraživači.

Doktor Ema Rasel, viši predavač iz menadžmenta na Poslovnoj školi Univerziteta u Saseksu, rekla je da uprkos najboljim namerama politike koja ograničava upotrebu eletronske pošte, treba izbegavati njenu jednaku primenu prema svima.

Zabranom pristupa verovatno neće biti oduševljeni zaposleni koji daju prednost učinku u radu i koji bi pre ostali da rade prekovremeno kako bi završili svoje zadatke.

Ljudi treba da se odnose prema imejlovima na način koji odgovara njihovoj ličnosti i njihovim prioritetima, a sve u cilju toga da se osećaju da se adekvatno nose sa svojim opterećenjem.

Neke kompanije su ograničile upotrebu mejlova, a među njima je i nemački proizvođač automobila Folksvagen, koji je konfigurisao svoje servere tako da se mejlovi mogu slati na telefone zaposlenih pola sata pre početka radnog dana, kao i pola sata nakon završetka, dok je slanje mejlova zabranjeno tokom vikenda.

Prošle godine, šefovi kompanije Lidl u Belgiji zabranili su sav unutrašnji saobraćaj mejlova između 18:00 i 07:00 ujutru kako bi pomogli osoblju da uživa u slobodnom vremenu.

Sada vlade razmišljaju kako da prošire primenu ove politike.

Zakon usvojen u Francuskoj 2017. godine zahteva od kompanija koje imaju više od 50 zaposlenih da definišu sate tokom kojih osoblje ne bi trebalo da šalje ili odgovara na mejlove, mada neki sumnjaju da će svi poštovati pravila. Ranije ove godine, u Njujorku se raspravljalo o predlogu da taj grad bude prvi u SAD-u koji bi zaposlenima odobrio da se “isključe” nakon posla.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radno vreme e mail posao zabrana otvaranja mejlova službeni e mail

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana