Tekst objavljen: 06.09.2024 14:55        


Agresivna marketinška kampanja, niske cene i brza dostava, obezbedile su ogromnu popularnost aplikaciji "Temu", kako na svetskom, tako i na našem tržištu

TEMU - između očekivanja i realnosti


Kineska platforma, nudi pristup proizvodima po povoljnim cenama, što može da bude posebno privlačno potrošačima sa cenovno osetljivih tržišta, kojima pripadaju kupci iz Srbije. Ali, te niske cene, ne mogu, a da ne dovedu u pitanje kvalitet proizvoda koje ova aplikacija nudi. Osim toga, veliki broj korisnika, stečen u kratkom vremenskom periodu, povukao je i pitanje njihove sigurnosti prilikom kupovine na ovoj platformi.

Na pitanje NIN-a da li su kupci u Srbiji zaštićeni prilikom kupovine na Temu-u, i na koji način, izvršni direktor i član Upravnog odbora Ecommerce Asocijacije Srbije Ivan Tanasković, odgovara da jesu, ali u "određenoj meri".

"Kao i kod svake međunarodne platforme, na primer Ali Ekspresa, zaštita potrošača može biti izazov, zbog razlika u zakonodavstvima i standardima. Važno je da kupci budu svesni svojih prava i da koriste metode plaćanja, koje nude određenu vrstu zaštite, kao što su plaćanje putem kreditnih kartica, koje omogućavaju povrat sredstava u slučaju eventualnog problema", kaže Tanasković.

Preporuka je, dodaje on, da se kupci upoznaju sa pravilima povrata i garancijama koje Temu nudi. Na upit NIN-a o tome koje podatke Temu prikuplja o korisnicima, iz te kompanije navode da prikupljaju "minimalne informacije" koje su neophodne kako bi upravljali porudžbinama, obradili plaćanje, komunicirali sa korisnicima o njihovim porudžbinama, proizvodima i ponudama koje bi mogle da ih interesuju.

"Prikupljamo i minimalne informacije o korisnicima koje su neophodne radi personalizovanog iskustva kupovine i predlaganja proizvoda", navode iz Temu-a za NIN.

U odgovoru na pitanje o tome da li se pridržavaju Zakona o zaštiti potrošača Srbije, koji podrazumeva da je prodavac pružalac garancije i obavezan da je ispuni, navode da se Temu obavezuje da se pridržava svih relevantnih zakona i propisa na svojim tržištima.

Rizik ili individualna iskustva?

Temu, kada je u pitanju bezbednost plaćanjadeluje kao ozbiljan sajt, ali kupci svakako treba da paze na mogućnost da je roba koja se prodaje preko njega upitnog kvaliteta, jer se radi o proizvodima koji ne moraju da imaju sertifikate za uvoz u našu zemlju, upozorili su ranije iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Od samog početka, Temu se suočava sa zamerkama na račun kvaliteta proizvoda, koje dolate od dela korisnika kojim suna društvenim mrežama objavljivali kako proizvodi koje su dobili nisu, što izgledom, što materijalom i kvalitetom izrade, odgovarali onome što je bilo prikazano na aplikaciji prilikom njihovog naručivanja.

Mada, urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac, kaže za NIN da ne vidi rizik prilikom kupovine na Temu-u, i da se uglavnom radi o individualnim iskustvima i očekivanjima potrošača. Zato je neophodno pažljivo iščitavanje deklaracije proizvoda koji poručujete.

"Neko ko je naručio cipele od 500 dinara je možda zaista zamišljao da su one kožne i kvalitetne, pa se, kada su stigle, osetio prevareno. Ako uđemo u to stanje svesti, prvo pitanje bi bilo da li neko stvarno očekuje da za 500 dinara dobije nivo kvaliteta koji nose skuplji proizvodi?", ističe Uzelac i dodaje:

"Što se tiče tehničkih stvari, odnosno da li će vam transakcija biti bezbedna, a isporuka tačna i adekvatna, mislim da je ovo preveliki poslovni poduhvat da bi se igrali sa stavkama poput naplate, isporuke i korisnička podrška mora da bude na nekom nivou. Bez toga, ne bi smeli da se upuste u ovo, zato što su slične kompanije pre njih postavile standard".

Temu je, inače, samo posrednik između proizvođača i klijenata. Shodno tome se i postavlja pitanje na koji način Temu kontroliše kvalitet proizvoda, poput dečijih igračaka, posuđa ili dečjih skutera... Ali i kako bira i kontroliše prodavce kojima je dozvoljeno da nude svoje proizvode na platformi.


Na koji način Temu kontroliše kvalitet proizvoda?

S tim u vezi, iz Temu-a za NIN navodeda primenjuje sveobuhvatan pristup kontroli kvaliteta koji je u skladu sa zahtevima tržišta na kojima posluju.

"Proces počinje uključivanjem prodavca, koji moraju da dostave neophodnu dokumentaciju i potpišu ugovore kojima potvrđuju svoju posvećenost bezbednosti proizvoda i poštovanju relevantnih propisa. Taj proces, Temu podržava pružanjem resursa i smernica radi usklađivanja sa zahtevima za različita tržišta", navodi Temu za NIN.

Jednom kada se priključe, kažu iz Temu-a, prodavci moraju da obezbede sveobuhvatne informacije o svojim proizvodima, uključujući opis, brojeve modela/serije, trgovačke nazive, cene, slike... Temu kontrolu kvaliteta, kako tvrde, vrši i fizičkom inspekcijom i putem obrazaca za žalbu.

"Sprovodimo nasumične provere na licu mesta kako bismo proverili da li fizički proizvodi odgovaraju njihovim opisima i da li su u skladu sa relevantnim standardima. Ovo uključuje proveru pakovanja, etiketa i bezbednosnih oznaka. Ako posumnjamo da neki proizvodi potencijalno ne ispunjavaju naše standarde kvaliteta, preduzimamo brze mere, što može uključivati suspendovanje unosa, traženje dodatne dokumentacije ili potpuno uklanjanje proizvoda. Stalni nadzor i saradnja su sastavni deo održavanja kontrole kvaliteta", navode iz kineske kompanije.

Temu, kako tvrde, pažljivo prati povratne informacije kupaca kako bi identifikovao potencijalne probleme, a kada se pojave nedoumice, kompanija ih odmah istražuje i, ako je potrebno, uklanja proizvode za koje se sumnja da nisu u skladu sa njihovim standardima kvaliteta.

"Štaviše, Temu aktivno sarađuje sa grupama potrošača i regulatornim vlastima kako bi se bavio upitima i omogućio uklanjanje ili povlačenje proizvoda kada je to potrebno. Odgovornost i kazne su jasno definisani u okviru Temuovog okvira kontrole kvaliteta. Kršenja mogu dovesti do upozorenja, kazni, uklanjanja proizvoda sa liste, zatvaranja naloga ili čak upućivanja na regulatorne organe zbog ozbiljnih ili ponovljenih prekršaja. Temu održava blok listu kako bi sprečio problematične prodavce da ponovo uđu na platformu", odgovaraju iz Temu-a za NIN.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aplikacija TEMU dušan uzelac kupovina online kupovina preko interneta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana