Tekst objavljen: 31.07.2020 14:55        


Prvi put u istoriji poslovanja četiri najveće američke tehnološke kompanije, njihova ukupna tržišna kapitalizacija je premašila pet hiljada milijardi dolara. I to samo dan pošto su čelnici Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla odgovarali pred američkim kongresmenima o zloupotrebama tržišnog monopola

Tehnološka četvorka oborila svoje rekorde u zaradi

U poplavi negativnih vesti, evo jedne više nego pozitivne. Doduše, samo za vlasnike četiri najveće tehnološke kompanije u SAD – Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla. Finansijski izveštaji o njihovom poslovanju za drugo tromesečje ove godine, nadmašili su i najoptimističnije prognoze analitičara.

Objava poslovnih rezultata samo dan nakon što su čelnici pomenutih kompanija morali da odgovaraju na pitanja američkih kongresmena o zloupotrebi tržišne moći, eliminisala je dileme investitora oko mogućih zakonskih problema.

To je vrednost četiri tehnološka giganta na berzi uvećalo za čak 230 milijardi dolara. Time je, prvi put u istoriji njihovog poslovanja, tržišna kapitalizacija ove četiri kompanije premašila pet hiljada milijardi dolara!

Eplove akcije uzletele

Epl je juče objavio rast prihoda u svim segmentima poslovanja i u svim delovima sveta u kojima prodaje svoje proizvode, čemu je najviše doprineo rastući trend rada od kuće zbog pandemije. Kompanija je ostvarila prihode od 59,7 milijardi dolara i dobit po akciji od 2,58 dolara. Analitičari su, prethodno, predviđali prihode od 52,25 milijardi dolara i dobit od 2,04 dolara po akciji.Prihodi od najznačajnijeg proizvoda iPhone-a, iznose 26,4 milijarde dolara, što je čak za četiri milijarde više nego što su prognozirali finansijski analitičari. Prodaja u segmentu usluga, kao što su iCloud i Apple Music, rasla je gotovo 15%, dostigavši vrednost od 13,16 milijardi dolara. Objava ovog izveštaja rezultirala je rastom cene Eplove akcije za 6%, posle čega je dostigla rekordan iznos od 400 dolara.

Amazon najviše prihodovao na internet prodaji

Cena Amazonovih akcija porasla je za 5% nakon što je objavio najveću dobit u svojoj 26 godina dugoj poslovnoj istoriji, najviše zahvaljujući jako velikom skoku prodaje preko interneta. Kompanija je objavila da su joj prihodi na godišnjem nivou porasli za 40%, na 88,9 milijardi dolara. Prihodi od internet prodaje porasli su za 48%, dostigavši vrednost od 45,9 milijardi dolara. Istovremeno, prihodi od usluga iCloud uvećani su 29% i iznose 10,8 milijardi dolara. Ipak, u tom segmentu je Amazonov rezultat podbacio u odnosu na očekivanja analitičara koji su prognozirali 10,95 milijardi dolara prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Fejsbuk više nego otporan na bojkot

Vrednost Fejsbuka na berzi je skočila 7% pošto je najveća društvena mreža objavila rast prihoda od 11%, na 18,7 milijardi dolara. To je, doduše, najsporiji rast Fejsbukovih prihoda ikada, ali je značajno iznad očekivanja da će taj rast iznositi svega 3%. Prihodi od prodaje oglasa, vodećeg izvora prihoda kompanije, uvećani su 10%, na 18,3 milijarde dolara, jer su zbog pandemije korisnici provodili više vremena na internetu, a kompanije su se više okrenule e-trgovini.

Mesečni broj aktivnih korisnika narastao je na 2,7 milijardi, nešto više od prognoza da će on iznositi 2,6 milijardi. Što se tiče rezultata bojkota kojem se pridružilo oko 1100 kompanija – među njima i neki od najvećih Fejsbukovih oglašivača – društvena mreža je u prve tri nedelje jula zabeležila rast prihoda od oglasa za 10%. To je u skladu sa stopom rasta zabeleženom u drugom tromesečju.

Gugl iznad očekivanja, ali su prihodi krovne kompanije niži

Guglovi prihodi od oglasa oporavili su se tokom drugog tromesečja, nakon što su značajno pali u martu. Ipak, prihodi krovne kompanije, Alfabeta, niži su za 2%, što je prvi kvartalni pad u 16 godina koliko se kompanija kotira na berzi. Alfabetova dobit je dostigla skoro sedam milijardi dolara, odnosno 10,13 dolara po akciji. To je iznad očkivanja o prihodima od 5,6 milijardi dolara i dobiti od 8,29 dolara po akciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Facebook apple google pandemija rekordni profit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana