Tekst objavljen: 15.09.2020 9:00        


Globalne cene hrane porasle su treći mesec zaredom u avgustu, pod uticajem generalno bolje tražnje i slabijeg američkog dolara, navodi se u izveštaju koji je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija

Svetske cene hrane skočile treći mesec zaredom

FAO indeks cena hrane, koji prati međunarodne vrednosti najčešće korišćenih prehrambenih proizvoda, u avgustu je u proseku iznosio 96,1 poena, što je 2 odsto više u odnosu na prethodni mesec i dostigao je najviši nivo od februara 2020. godine.

FAO indeks cena žitarica porastao je za 1,9 odsto u odnosu na jul, u proseku za 7 odsto više od vrednosti zabeleženih u avgustu 2019. godine.

Cene kukuruza porasle su za 2,2 odsto zbog zabrinutosti da će nedavna šteta na usevima u Sjedinjenim Američkim Državama uticati na ponudu, dok su međunarodne cene pirinča takođe porasle, usled sezonske potražnje i sve većim potrebama afričkog tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

FAO indeks cena šećera porastao je za 6,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je odraz smanjenih izgleda za proizvodnju zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Evropi i na Tajlandu, drugom po veličini izvoznika šećera na svetu, kao i snažne potražnje Kine.

Indeks cena biljnog ulja povećao se za 5,9 odsto, posebno pod uticajem tražnje za palminim uljem, ali i za uljem soje, suncokreta i uljane repice.

Ove izmene uglavnom se tumače očekivanim usporavanjem proizvodnje u vodećim proizvođačima, ali i sve većim pritiskom uvoza. Cena mlečnih proizvoda praktično se ne menja od jula, a kotacije sira i punomasnog mleka u prahu opadale su usred očekivanja obilne sezonske raspoloživosti izvoza u Okeaniji, dok su cene maslaca porasle zbog pooštravanja izvoznih mogućnosti u Evropi nakon avgustovskog toplotnog talasa koji je smanjio proizvodnju mleka.

Indeks cena mesa FAO takođe je bio gotovo nepromenjen od jula, mada je bio manji za 8,9 odsto u odnosu na prethodni avgust, pošto je efekat niže potražnje za govedinom, piletinom i ovčetinom neutralisan rastućom potražnjom za svinjskim mesom u Kini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok cena hrane cene hrane hrana Ujedinjene nacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana