Tekst objavljen: 04.08.2023 16:15        


FAO indeks cena hrane u julu je povećan u odnosu na jun za 1,3 odsto, a jun je bio mesec sa najnižim indeksom cena hrane od aprila 2021. godine. Ipak indeks je i dalje 11,8 odsto niži nego u julu prošle godine

Svetske cene hrane opet porasle u julu


Cene žitarica u julu su pale za 0,5 odsto u odnosu na jun i bile su 14,5 odsto manje nego u julu lane. Smanjenju cena najviše je doprinelo pojeftinjenje krmiva za 4,8 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Takođe su i cene kukuruza nastavile pad usled žetve u Argentini i Brazilu i očekivanja bolje od očekivane žetve u SAD.

Svetske cene pšenice su porasle za 1,6 odsto. što je prvo mesečno poskupljenje u poslednjih devet meseci. Kako se navodi u saopštenju FAO, glavni razlog je neizvesnost zbog prekida Crnomorske inicijative za izvoz žitarica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Biljna ulja su poskupela 12,1 odsto u odnosu na jun, što je prvi rast nakon sedam meseci pojeftinjenja. Cene ulja predvodi suncokretovo ulje sa mesečnim rastom cene od 15 odsto.

Mleko i mlečni proizvodi su pojeftinili 0,4 odsto na mesečnom nivou, a u odnosu na juli prošle godine jeftiniji su 20,6 odsto.

Cene mesa i šećera su takođe blago pale u odnosu na jun. I dok je meso oko pet odsto jeftinije nego u julu prošle godine, šećer je skuplji za čak 30 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene hrane u svetu cene hrane rast cena hrane hrana FAO

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana