Tekst objavljen: 09.06.2020 10:35        


Pandemija koronavirusa i mera koje su zemlje donele sa ciljem njenog suzbijanja dovešće na kraju 2020. do najvećeg pada svetske ekonomije od Drugog svetskog rata, saopštila je Svetska banka u najnovijem izveštaju

Svetska banka prognozira najveći pad ekonomije još od Drugog svetskog rata

Prema prognozama Svetske banke (SB), ove godine će doći do pada globalnog rasta za 5,2 odsto, što bi predstavljalo najdublju recesiju od Drugog svetskog rata.

Većina svetskih ekonomija doživela bi pritom najveći pad proizvodnje po glavi stanovnika od 1870. godine, saopštila je SB u najnovijem izveštaju "Globalni ekonomski izgledi".

Najgore su pogođene one zemlje u kojima je pandemija bila najteža i koje se u velikoj meri oslanjaju na globalnu privredu, turizam, izvoz roba i spoljno finansiranje, dodaje se u izveštaju.

Jačina udara razlikovaće se od regiona do regiona, ali sva nova tržišta i ekonomije u razvoju imaju pojčanu ranjivost, upozorava SB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Očekuje se da zbog ozbiljnog poremećaja domaće potražnje i ponude, privrede i finansija, ekonomska aktivnost naprednih ekonomija doživi pad za sedam procenata u 2020. godini.

Očekuje se da ove godine nova tržišta i ekonomije u razvoju dožive pad za 2,5 odsto, što je najveći pad ove grupe u poslednjih najmanje 60 godina.

Iz Svetske banke upozoravaju da se očekuje i pad dohotka po glavi stanovnika za 3,6 odsto, zbog čega će se milioni ljudi ove godine suočiti sa ekstremnim siromaštvom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pandemija drugi svetski rat ekonomski pad svetska ekonomska kriza ekonomska kriza svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana