Tekst objavljen: 22.01.2014 9:00        


Građevinska industrija u Srbiji nikako da se oporavi, a deluje da se ne treba ni nadati tome u skorije vreme. Tako podaci pokazuju da je u novembru prošle godine izdata 601 dozvola za izgradnju stanova, sa prosečnom površinom od 73,6 kvadratnih metara, što je čak za 56,7 odsto manje nego u istom mesecu 2012.

Sve po starom u 2014: Cene stanova padaju, kupaca nema

Da će se još manje nego do sada kupovati može se pretpostaviti nakon odluke da države prestane da subvencioniše kupovinu stanova kao što je radila poslednjih godina.

Ne ulazeći u procenu da li su ti krediti više bili namenjeni tome da građani povoljnije dođu do krova nad glavom ili da prvenstveno održe svrhu postojanja domaćih građevinskih kompanija i pomognu bankama da dođu do klijenata – jasno je da će svi trpeti zbog ovakve odluke.

U pokušaju da kompenzuje tu odluku Građevinska direkcija Srbije će da u 2014. svim kupcima koji kupuju prvi stan i ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a omogućiti beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana.

Razmišljate o kupovini stana? Pogledajte
koliko će vas koštati


Prošlu godinu obeležila je smanjena tražnja za nekretninama u odnosu na 2012, što se odrazilo i na cene, koje su zabeležile pad od oko pet procenata. Najviše su se prodavali manji stanovi – garsonjere, jednosobni i jednoiposlobni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

A što se tiče cene stanova, kako je pokazala nedavna analiza Halo oglasa, za očekivati je da one u 2014. nastave da padaju. Ta analiza pokazuje i da je najveća prosečna cena stanova novogradnje u Beogradu i iznosi oko 1.400 evra po kvadratu, dok su cene u drugim mestima u našoj zemlji uglavnom dosta niže.



Procene agenata za promet nekretnina su da bi kvadrati u 2014. mogli da pojeftine između pet i deset procenata, a da su one i dalje visoke potvrđuje pisanje Blica po kom kvadrat u Novom Sadu košta od 800 do 1.600 evra dok u Budimpešti košta manje, od 800 do 1.250 evra.

Pada cena kvadrata u Hrvatskoj, u Zagrebu 1.565 evra

Tražene cene nekretnina u Hrvatskoj u decembru su u odnosu na novembar pale za 0,6 posto, dok su u poređenju sa decembrom 2012. godine snižene za 4,6 posto, pokazuju podaci Centra Nekretnina. Prosečna tražena cena stana u Zagrebu iznosila je 1.565 evra za kvadratni metar.
Osim u Zagrebu, padaju i cene nekretnina na Jadranu. Tražena cena kuća na Jadranu je iznosila 1.542 evra kvadratu, a prosečna cena kvadrata apartmana 1.999 evra. Prosečna tražena cena stana na Jadranu u poslednjem prošlogodišnjem mesecu bila je 1.558 evra po kvadratu.
Sa druge strane, isti list navodi da u Subotici stanovi nikada nisu bili jeftiniji - od 350 do 650 evra – ali da prodaja nikada nije bila lošija.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim bivšim jugoslovenskim republikama.

Tako su u Sloveniji cene novih stanova pale na najniži nivo otkako se prate podaci i čak su u proseku 13,5 odsto niže od cena u prvom kvartalu 2007. Cene novih kuća su u odnosu na prvi kvartal 2008. pale su 27,8 odsto.

Ni u Crnoj Gori nije drugačija slika. Predstavnici agencija za nekretnine u Podgorici kažu da su u odnosu na isti period prošle godine cene nekretnina pale u proseku 20 odsto.

Trenutna cena kvadrata u glavnom gradu Crne Gore kreće se od 850 do 2.000 evra po metru kvadratnom. Što se tiče ostatka Crne Gore, najskuplji kvadrat stambenog prostora je u Budvi, kao i Petrovcu gde prelazi preko 2.000 evra, a najjeftiniji u Nikšiću gde košta oko 590 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2014. Srbija subvencionisani stambeni krediti kamatica stan na kredit kredit za stan stambeni kredit stambeni krediti cena stanova cene stanova prodaja stana kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana