Tekst objavljen: 05.01.2024 9:00        


Obim stranih investicija u ovoj godini biće ne manji od lanjskih 4,4 milijarde evra, povećana su i državna ulaganja u infrastrukturu, ali je izostao rast domaćih investicija. Ovako je investicionu 2023-u ocenio izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić

"Strane investicije na nivou prošlogodišnjih, izostao rast domaćih investicija"


Strani investitori su do sada objavili 23.knjigu preporuka. Najveći izazovi su bili inflacija i svetska ekonomska kriza. Naša zemlja je duboko zavisna, najviše od Evropske Unije, čak 70% svega što Srbija trguje (uvozii izvozi ) sarađuje sa Evropskom Unijom. Kada dođe do inflacije i krize u Evropskoj Uniji to se jako odrazi na našu zemlju.

Ove godine Srbija ima rast stranih investicija od 4,4 milijarde (na nivou prošle godine), imali smo rast državnih investicija u infrastrukturu a manjkalo nam je rasta privrednih-domaćih investicija, objašnjava naš sagovornik Aleksandar Ljubić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Da bi Srbija imala rast stranih investicija od najmanje 5% potreban je rast od 25% investicija u BDP-u. Strane investicije su istorijski gledano uvek na nivou 5-8% kao i državne investicije koje su uvek na nivou 5-7%, što zajedno čini 15%. Za stabilan rast potreban je minimum 10% domaćih investicija, dodaje naš sagovornik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaće investicije strane investicije Srbija Aleksandar Ljubić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana