Tekst objavljen: 30.12.2019 15:55        


Građevinska industrija u Srbiji ušla je u krizu, stanovi niskog kvaliteta prodaju se po visokoj ceni. Što je moguće manje kvadrata, što je moguće jeftiniji materijali, što je moguća veća cena, ocenjuje portal Gradnja.rs.

Stanovi u Srbiji: Kvalitet nizak ali je zato cena - visoka

Kako se dodaje u tekstu "Kakvi su stanovi koje kupujemo", izostanak državne intervencije na tržištu stambenih nekretnina, dopuštanje nepoštovanja tehničkih propisa i labavi institucionalni okviri stvorili su specifične tržišne uslove.

Ocenjujući kvalitet stanova, autor navodi da da se su kriterijumi za ocenu stana lokacija, cena, struktura, kvadratura, dok izveštaji o prosečnom klasnom razradu i kvalitetu stanova nisu dostupni. Dr Mirko Todorović koji je doktorirao na ovu temu smatra da svaki stan, kao i svaki drugi proizvod, mora da ima svoj klasni razred i da svaki stan kao proizvod kojim se trguje na tržištu mora imati sertifikat o kvalitetu.

U suprotnom, nedovoljno informisan kupac ima velike šanse da po visokoj ceni kupi zapravo nekvalitetan stan.Sertifikat o kvalitetu stana može pomoći da se bolje oceni stan koji kupujemo. To je dokument koji na jasan i razumljiv način kupcu pruža ključne informacije o sveobuhvatnom kvalitetu stana. Zavisno od svojih pojedinačnih i ukupnih kvaliteta, stan može biti razvrstan u jedan od 8 klasnih razreda (G, F, E, D, C, B, A i A+). 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dr Mirko Todorović, u svojoj doktorskoj disertaciji na koju se poziva Gradnja.rs, analizira i upoređuje kvalitete stanova na nekoliko atraktivnih gradskih lokacija na Novom Beogradu. On je analizirao i stanove u stambenim naseljima West 65 i ABlok. On navodi da je trosoban stan od 74 kvadratnih metara u stambenom naselju West 65 ocenjen sa 134 bodova i pripada klasnom razredu B2.

Takav stan se u oglasima prodaje od 2500 do 3000 evra. Trosoban stan od 68 kvadratnih metara u stambenom naselju A Blok ocenjen je sa 102 bodova i pripada klasnom razredu C2, i on se prodaje po sličnoj ceni iako su stanovi za dva različita klasna razreda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kvalitet stanova stanovi nekretnine izgradnja stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana