Tekst objavljen: 30.11.2023 15:55        


Singapur i Cirih nadmašili su Njujork i postali najskuplji gradovi na svetu za život ove godine, prema novom globalnom istraživanju

Šta se promenilo na listi najskupljih gradova na svetu?


Prema izveštaju Economist Intelligence Unit o svetskim troškovima života za 2023, zbog visokih troškova posedovanja automobila, skupog alkohola i rastućih cena namirnica Singapur je odmakao ispred američkog grada, sa kojim je delio prvo mesto prošle godine.

Cirih je sa šestog mesta prošle godine skočio na prvo koji deli sa Singapurom, delom zahvaljujući jakom švajcarskom franku, kao i skupim namirnicama, kućnim potrepštinama i rekreaciji.

Ženeva, izjednačena je sa Njujorkom na trećoj poziciji, i Hong Kong zaokružili su listu prvih pet najskupljih gradova. Sve u svemu, globalne cene porasle su u proseku 7,4% na godišnjem nivou u lokalnoj valuti, neznatno manje u odnosu na prošlogodišnji rast od 8,1%.

Kineski gradovi bili su među najvećim pomeranjima na listi, uglavnom zbog sporog oporavka zemlje nakon pandemije i smanjene potražnje potrošača.

Evo i ostalih rezultata:

Los Anđeles (šesto mesto) i San Francisko (10.) bili su jedini drugi američki gradovi koji su ušli u prvih 10.

Najjeftiniji grad ostao je glavni grad Sirije, Damask, uprkos tome što je cena njegove korpe života porasla za 321 odsto.

Meksički Santjago de Keretaro bio jemmeđu najvećim globalnim pokretačima na listi nakon što je pezos ojačao u odnosu na američki dolar.

Slabiji japanski jen je zabeležio da je Tokio pao za 23 mesta na 60. mesto, a Osaka za 27 mesta na 70. mesto.

Dok je izraelski Tel Aviv ušao među prvih 10, istraživanje je sprovedeno pre rata Izrael-Hamas, što je možda uticalo na cene.

Cene komunalnih usluga su rasle najsporije od 10 širokih kategorija roba i usluga koje su ispitane, povećavši se za 5,7%.

Šokovi na strani ponude koji su doveli do povećanja cena u periodu 2021-22. smanjili su se otkako je Kina ukinula ograničenja za Covid-19 krajem 2022. godine, dok je skok cena energenata zabeležen nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. takođe ublažio“, rekla je Upasana Dut, šef odeljenja za svetske troškove života u EIU. „Uprkos rizicima rasta, očekujemo da će se inflacija dodatno usporiti 2024. godine, smanjujući cene na globalnom nivou.

Istraživanje je sprovedeno između 14. avgusta i 11. septembra i upoređeno je više od 400 pojedinačnih cena u 173 grada širom sveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na listi najskupljih i Pariz

Ovo su 10 najskupljih gradova na svetu, sa njihovom rang-listom za 2023. Neki gradovi su vezani.

Singapur — 1

Cirih - 1

Ženeva - 3

Njujork — 3

Hong Kong — 5

Los Anđeles — 6

Pariz — 7

Kopenhagen — 8

Tel Aviv — 8

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
živtoni troškovi svetski gradovi najskuplji gradovi na svetu životni standard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana