Tekst objavljen: 02.07.2020 13:25        


Iako je u prethodnih nekoliko meseci, tokom trajanja pandemije, porastao broj stanova za izdavanje, situacija na tržištu nekretnina vraća se u normalu

Šta se događa sa kirijama?

Ponuda je u junu porasla za 10 odsto i to je uobičajen trend za ovo doba godine. Cene se još uvek drže, a veća tražnja očekuje se tokom avgusta i septembra.

"Kada je u pitanju izdavanje stanova u Beogradu, nije zabeležen pad tražnje u odnosu na prethodni mesec, čak se beleži blagi rast. U Nišu je trenutno mnogo izraženija tražnja za stanovima na prodaju, dok u Novom Sadu primećujemo skok interesovanja za stanove za iznajmljivanje, a posebno za garsonjere. Veliki skok imamo u Kragujevcu od čak 40 odsto", kaže za "Blic Biznis" Anita Pešić, produkt menadžer sajta Nekretnine.rs na kojem je trenutno u ponudi 6.500 stanova za izdavanje.

Govoreći o studentima, naša sagovornica objašnjava da postoje sezonalni pikovi.

"Godinama unazad to su avgust i septembar, meseci kada je najveća zainteresovanost studenata za iznajmljivanje stanova. Početkom jula je upis budućih studenata na fakultete, pa roditelji i brucoši već sada polako kreću u razgledanje ponude u odnosu na cenu i željenu lokaciju", navodi Pešić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Veruje da i ove godine neće biti ništa drugačije nego prethodnih.

"Ljudi planiraju rešavanje egzistencijalnih pitanja u skladu sa svojim mogućnostima i trenutnim potrebama. Ne očekujemo da će roditelji brucoša čekati oktobar i početak školske godine da bi u poslednjem momentu rešavali stambeno pitanje svoje dece studenata, jer tako mogu propustiti stanove sa prihvatljivijim kirijama. Adekvatan stan koji odgovara i po ceni kirije, strukturi, opremljenosti i lokaciji nije lako naći, te smo sigurni da će se i ovog leta potražnja odvijati regularno", ocenjuje naša sagovornica.

Na Nekretnine.rs su trenutne cene iznajmljivanja garsonjera i jednosobnih stanova u univerzitetskim centrima u Beogradu od 120 evra na periferiji i od 200 evra pa naviše u centru grada. Zatim, u Novom Sadu od 150 evra, u Nišu od 100 evra i Kragujevcu od 90 evra.

S druge strane, ima i onih koji tvrde da ima stanova koji su prazni, te da se tako i mnogi vlasnici odlučuju na korekcije cena.

Stručnjak za nekretnine Milić Đoković upozorava da ako se nastavi sa onlajn nastavom, onda studenti neće imati potrebe da dolaze u velike univerzitetske centre na jesen, tako da to može da bude "jedna uslovno rečeno mina koja može da sačeka stanodavce na jesen".

"Moj savet svim klijentima i onima koji se time bave da prihvate ponudu spuštanja cena najma i da prihvate neke drugačije varijante jer je ipak ovo sada još uvek ne baš standardno vreme, a ne znamo šta će biti i da li će nas po ovom pitanju dočekati normalna jesen. Sve je dosta neizvesno", ocenjuje Đoković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine Beograd stanarina kirija stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana