Tekst objavljen: 07.11.2019 13:45        


Srbija je pred zabranom uvoza polovnih automobila koji su izrađeni po euro3 standardu za emisiju gasova. Šta će to značiti za siromašno tržište koje tradicionalno uvozi najjeftinija vozila?

Šta donosi zabrana Euro 3 polovnjaka?

Za manje od četiri godine u Srbiju je uvezeno više od 500.000 polovnih vozila, koja su na domaćem tržištu plaćena najmanje dve milijarde evra, ali taj uvoz je uspeo da "podmladi" srpski vozni park samo do proseka automobila od 17 godina.

Uglavnom su uvožena vozila koja se u Evropi već smatraju "otpadom", sa euro3 standardom, i ovakvi automobili čine oko 60 odsto svih registrovanih vozila, pišu "Večernje novosti".

"Mora da se zabrani uvoz krševa, ne samo sa euro3 već i sa euro4 motorom", smatra Milos Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih vozila.

STARCI OD 19 GODINA

Povodom izjave predsednika Srbije da se razmatra zabrana uvoza vozila sa ograničenjem emisije izduvnih gasova standarda euro3, list navodi da su tipovi automobila sa ovim standardom motora počeli da se proizvode 2000. i sa proizvodnih traka su silazili do 2005, kada je uveden euro4 - koji je važio od 2006. do 2009. godine.


Ovakva odluka ima veliko ekološko opravdanje, ali sa sobom nosi i negativne i pozitivne posledice.

Ovakva zabrana uvoza, koja predstavlja uobičajeno podizanje standarda u jednoj zemlji, nije novina ni za Srbiju, jer bilo je zabrana i za euro2.

To u praksi znači da vozači u Srbiji ne bi imali nikakav problem da i ubuduće voze svoje automobile sa euro3 motorom, ali bi bio zabranjen uvoz takvih vozila u zemlju, napominju "Novosti".

Koliko ćemo skuplje plaćati automobile?

Ako je samo ekologija u pitanju, država bi mogla (i morala) da poštri ekološke propise u saobraćaju. Najjednostavnija norma je skuplje osiguranje za vozila koji su već po standardu motora veći zagađivači.

Stidljivi korak u tom smeru je već napravljen, jer Pravilnik o tehničkim pregledima vozila (važi od 2018. godine sa primenog delova od 2021) je vlasnicima ostavio rok od tri godine da svoje automobile dovedu u sklad sa normama važećim u trenutku proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To znači da se u centrima za tehničke preglede pri registraciji vozila mere izduvni gasovi i da 2021. godine nijedno vozilo koje ima emisiju štetnih gasova veću od propisane za taj model neće moći da bude registrovano.

Već to će izazvati ogromne probleme jer prema nezvaničnim podacima beogradskog dnevnika, čak 1,2 miliona vozila od 2 miliona koji su produžili registraciju prošle godine, ne ispunjavaju uslove iz ovog propisa.

Jedino legalno rešenje za ovu situaciju biće kupovina novijeg polovnjaka, a to znači i veće izdvajanje nego do sada. Iako je trenutna cena vozila sa euro4 motorom za nekih 500 evra veća od one sa starijim standardom iste klase i sličnog modela, to će se svakako promeniti. Na gore, naravno.

Jer u Srbiju se godišnje, u redovnim uslovima, uveze 150.000 do 180.000 polovnih vozila, najviše u rangu cena od 3.000€ do 5.000€. U situaciji kada više od polovine vozila svih vozila u zemlji neće moći da (ponavljamo legalno) "prođe" registraciju, i kada će u godinu ili dve morati da se ozbiljno obnovi vozni park, i cene polovnjaka će znatnije skočiti. Jer Evropa, ma koliko velika bila, nema na lageru toliku količinu euro4 "krševa" (i ta vozila su stara čak do 14 godina) da bi zadovoljila toliku tražnju.

Znači, vozila će biti skuplja (samo je pitanje koliko mnogo) ali nije sve tako crno. Pored nesumnjive ekološke dobiti, jer zagađenje iz saobraćaja će biti mnogo manje, tu je i ona neposrednija dobrobit - bezbednost.

Naime, vozila koja su sa euro4 motorima su, već samo svojom "mladošću" bezbednija (standard se primenjivao od 2006 godine), ali još je značajnije što se pored ekološkog s vremenom poboljšao i bezbednosni standard, pa tako ta vozila u pravilu imaju više vazdušnih jastuka, sisteme ABS (protiv proklizavanja točkova) i ESP (kontrola stabilnosti), karoserija i vešanje bolje apsorbuju energiju pri sudaru...

1 komentar

  1. User image
    MMS Car 21.11.2019 11:22

    U BiH su zabranili uvoz automobila sa Euro4 motorima, izgleda da su komsije mnogo bogatije od nas.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
euro 3 polovnjaci uvoz polovnjaka polovni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana