Tekst objavljen: 17.09.2023 9:00        


BRICS savez uveo je šest novih zemalja u blok na 15. samitu u Johanesburgu prošlog meseca

Šta ako Saudijska Arabija prestane da prihvata dolar u trgovini naftom?


Od tih šest zemalja, pet su zemlje koje proizvode naftu i izvoze milione barela širom sveta svake godine. U pitanju su Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Iran i Etiopija, dok je Argentina jedina zemlja koja ne proizvodi naftu. Postoji veliki rizik da bi Saudijska Arabija i UAE mogli početi prihvatati lokalne valute za naftu i odbaciti američki dolar.

Watcher.Guru piše da je nova misija BRICS-a da okonča globalno oslanjanje na američki dolar i promoviše lokalne valute u svetskoj trgovini. Stoga su velike šanse da bi Saudijska Arabija mogla razmotriti prihvatanje lokalnih valuta kao plaćanja za naftu kako bi smanjila svoju zavisnost od američkog dolara.

BRICS želi da kontroliše tržišta nafte, a uvođenje Saudijske Arabije bio je najbolji izbor. Watcher.guru u tekstu naglašava šta bi se moglo dogoditi s američkim dolarom ako Saudijska Arabija prihvati lokalne valute za podmirenje plaćanja nafte i gasa.

Pre svega, slabljenje američkog dolara bi počelo ako bi Saudijska Arabija prihvatila lokalne valute za trgovinu naftom. Ako Saudijska Arabija zahteva da druge zemlje plaćaju samo u lokalnim valutama, onda bi potražnja za američkim dolarom drastično opala. Ovaj potez bi mogao dovesti do toga da se dolar suoči sa depresijacijom na međunarodnom deviznom i deviznom tržištu. Slab dolar bi poskupio uvezenu robu u Sjedinjenim Državama i potencijalno bi uticao na ukupnu američku ekonomiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Drugo, druge zemlje će početi da diversifikuju svoje rezerve i akumuliraju druge valute osim američkog dolara. Razvoj tih događaja bi povećao potražnju za drugim lokalnim valutama i stavio ih u direktnu konkurenciju dolaru. Centralne banke širom sveta će, posledično, čuvati rezerve svih valuta i roba poput zlata, čime će dolar dodatno opasti.

Treće, i zaključno, Saudijska Arabija možda neće doneti takvu odluku jer je njihova valuta, rijal, vezana upravo za američki dolar. Stoga, ako dolar padne, saudijska ekonomija bi se mogla suočiti s implikacijama koje bi mogle ugroziti bogatstvo i lokalnu valutu kraljevstva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saudijska arabija trgovina naftom američki dolar briks

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana