EUR 117,59 USD 104,79 CHF 110,64

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 02.07.20. :: 117.5813 rsd

Tekst objavljen: 10.09.2019 16:00        


Srbija će do kraja godine dobiti nov zakon o zaštiti potrošača, a njegova najvažnija izmena u odnosu na postojeće propise jeste uvođenje vansudskog rešavanja potrošačkih prigovora

Sporovi između trgovaca i kupaca biće rešavani van suda ?

U praksi bi to značilo da kupac ima šansu da spor sa trgovcem reši van suda i izbegne dugotrajne procese ili zastarevanje predmeta, što je do sada bio najčešći razlog zbog kojeg su potrošači odustajali od borbe i onda kada su u pravu.

Kako za "Politiku" kaže Višnja Rakić, pomoćnik ministra trgovine u Sektoru za zaštitu potrošača, možemo očekivati ozbiljan zakon koji će zaštitu potošača podići na jedan viši nivo.

"Vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora je postojalo i u važećem zakonu, ali nije nikada dovoljno zaživelo. Sudovi su zatrpani predmetima, vrlo često dolazi do zastarevanja i nismo time zadovoljni. Zato smo u nacrtu zakona predvideli ovu mogućnost da se trgovac i potrošač dogovore. Najvažnije je da će biti osnovana i tela za vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora, a iz budžeta će biti izdvojena sredstva i za te namene", objašnjava Rakić i dodaje da će potrošačima na raspolaganju biti i licencirani pravnici koji su edukovani da vode ovakve sporove.

Novina je i to da je odziv trgovca u ovim slučajevima obavezan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sporovi novi zakon o trgovini zakon o trgovini trgovci kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.74

ostavite komentar