Tekst objavljen: 06.07.2020 12:35        


Slovenija je rangirana na najvišu poziciju među zemljama jugoistočne Evrope (JIE) po nacionalnim inovacionim sistemima, a slede je Turska i Srbija, saopštila je Evropska komisija

"Slovenija, Turska i Srbija lideri u inovacijama"

Sloveniju prate dvije države koje nisu članice EU-a, Turska i Srbija, dok su Rumunija i Bugarska jedine članice EU-a u grupi skromnih inovatora, s rezultatom ispod 50% prosjeka EU-a, objavila je Europska komisija u najnovijem izdanju svoje godišnje tablice o inovacijama u Evropi.

Međutim, Slovenija je bila jedina zemlja u grupi od 12 umerenih inovatora koja je zabeležila smanjenje rezultata, za 9,9%, zbog pogoršanja performansi novih doktorata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Učinak Srbije bio je posebno jak jer je zemlja povećala rezultat za 13,2% zbog snažne prodora širokopojasne mreže. Turska je poboljšala skor za 12,5%, a zajedno sa Slovenijom jedina je zemlja JIE iz grupe umerenih inovatora.

Crna Gora, koja je prvi put uključena u tablicu, i Severna Makedonija, su među skromnim inovatorima, iako su se njihovi rezultati povećali za 5,0%, odnosno 14,8%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inovacije inovativnost Srbija slovenija turska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana