Tekst objavljen: 29.09.2024 18:00        


Na javni konkurs za veću vazdušnu povezanost Slovenije objavljen sredinom avgusta nije stigla nijedna prijava. Time je broj uspostavljenih priključaka porastao na četiri od raspisivanja prvog tendera prošlog aprila

Slovenija nije interesantno tržište za avio-kompanije


Ministarstvo za infrastrukturu naredni tender raspisaće tokom ove godine, piše Seebiz.

Predmet javnog konkursa je dodela državne pomoći avio-kompanijama za početak rada novih linija za prevoz putnika do slovenačkih aerodroma. Avio-kompanije koje ispunjavaju uslove za sufinansiranje definisane su Programom veće vazdušne povezanosti koji je izradilo Ministarstvo za infrastrukturu sa Ministarstvom privrede, turizma i sporta.

Programom je predviđeno subvencionisanje 50 odsto aerodromskih taksi na tri međunarodna aerodroma Brnik, Maribor i Portorož za prevoznike koji će uspostavljati letove na redovnim linijama. Prevoznici koji ispunjavaju uslove dobiće subvencije na osnovu tromesečnih izveštaja o letovima i broju prevezenih putnika.

Do sada je raspisano pet tendera, a njihov cilj su veze sa Luksemburgom, Rigom, Madridom i Kopenhagenom.

U međuvremenu, Ministarstvo za infrastrukturu priprema šesti tender. Biće objavljen tako da rok ističe pre početka zimsko-letnje sezone 2024/2025, odnosno krajem oktobra, saopštili su STA. Svi potencijalno zainteresovani akteri, a naravno i javnost, biće blagovremeno obavešteni o najavi, dodaju.


Prema programu veće avio povezanosti Slovenije u periodu 2023-2025, na prvoj listi prioriteta nalazi se ukupno deset linija, četiri za letove do krajnjeg odredišta – Brisela, Skoplja, Praga i Berlina – i šest za letove do aerodromi sa kojih su putnici mogli da lete, odnosno Beč, Kopenhagen, Atina, Madrid, Amsterdam i Helsinki.

Druga lista uključuje veze sa Rimom, Stokholmom, Oslom, Barselonom, Lisabonom, Prištinom i Parizom. Na trećoj listi su sve destinacije na teritoriji Evropskog zajedničkog vazduhoplovnog prostora (ECAA), koji uključuje zemlje EU, Norvešku i Island, kao i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i teritoriju Kosova i Metohije.

Luksemburški Luxair počeo je da leti za Luksemburg prošlog septembra. Letonski airBaltic leti za Rigu od uvođenja letnjeg reda vožnje u martu ove godine, španski Iberia leti za Madrid od kraja jula, a skandinavski Norwegian uspostavio je vezu sa Kopenhagenom krajem aprila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Aerodrom Brnik Maribor Portorož slovenija avio saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana