Tekst objavljen: 04.08.2024 18:00        


Promet putnika u evropskim zračnim lukama u prvoj polovini godine vratio se na nivo pre kovida, a ovaj je sektor konačno "okrenuo glavu" pandemijskoj krizi, objavilo je danas Veće Evrope za međunarodne aerodrome

Saobraćaj na evropskim aerodromima se oporavio: Vraća se na nivo pre pandemije


No udruženje je upozorilo da je oporavak neujednačen, s gotovo pola evropskih aerodroma još uvek ispod nivoa pre pandemije.

Promet putnika porastao je devet posto u prvih šest meseci 2024. u poređenju s istim razdobljem prošle godine, prema "Airports Council International Europe".

Obim je bio devet odsto veći nego u istom razdoblju prošle godine, podigavši ga na 0,4 odsto u poređenju s prvom polovinom 2019, godinu dana pre izbijanja koronavirusa koji je paralisao privredu i avionsku industriju.

"Budući da je ukupni putnički saobraćaj konačno premašio nivo iz 2019. za punih šest meseci, naša je industrija sada prošla najgore razdoblje", rekao je glavni direktor "ACI Europe" Olivier Jankovec, prenosi AFP.


Glavni pokretač rasta ove godine bio je međunarodni saobraćaj koji je u prvom polugodištu porastao za 10,3 odsto u odnosu na isto razdoblje lani. Domaći promet porastao je za 4,2 odsto.

Brojke "konačno" potvrđuju "potpuni oporavak industrije aerodroma od pandemije kovid-19", stoji u saopštenju "ACI Europe".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aerodromi avio saobraćaj oporavak avio sabraćaja pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana