Tekst objavljen: 23.06.2020 12:55        


Automobilska industrija je među najteže pogođenim pandemijom koronavirusa jer su mere ograničenja zaustavile proizvodnju i prodaju automobila

Samo jedna evropska zemlja i dalje prodaje automobile kao i pre korone

Pandemija je donela velike gubitke svima na evropskom tržištu, a uticala je i na prodaju automobila u Turskoj.

Međutim, budući da je ova zemlja prijavila svoj prvi slučaj koronavirusa kasnije u odnsosu na Evropu kao i zbog koraka preduzetih za suzbijanje epidemije, prodaja automobila na tom tržištu bila je manje pogođena.

Tako je, prema podacima Udruženja automobilskih distributera (ODD), prodaja automobila u Turskoj u periodu januar – maj skočila za 20 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše turski Dejli Sabah.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema podacima Evropske asocijacije za auto-industriju (ACEA), prodaja automobila u zemljama Evropske unije, Britanije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) smanjila se za 42,8 odsto od januara do maja ove godine.

Dok je u istom periodu prošle godine prodato oko 6,94 miliona jedinica ove godine ta brojka je izbosila oko 3,97 miliona vozila i to nakon tri meseca neviđenog pada širom regiona, pri čemu na većini tržišta postoji dvocifreni pad.

S druge strane, prodaja putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila u Turskoj skočila je za 20 procenata u odnosu na isti period prošle godine u januaru – maju i dostigla je 183.095 jedinica, pokazali su podaci ODD-a, prenosi Biznis Info.

Dok je prodaja putničkih automobila u periodu januar – maj porasla za 21,7% na godišnjem nivou na 146.528 jedinica, prodato je i 36.567 lakih komercijalnih vozila, što je porast za 13,9% u istom periodu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska pandemija korona virus prodaja automobila automobilska industrija automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana