Tekst objavljen: 17.02.2024 18:00        


Čak 43,6 odsto onih koji su u sistemu obrazovanja ili nezaposleni, ne zarađuje, a niske zarade ili odsustvo plate utiču na kasno osamostaljivanje, što utiče na kvalitet života, podsećaju u KOMS-u

Samo 18,1 odsto mladih stanuje u svom stanu


Podaci iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u 2023. godini, koji potpisuje Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), pokazuju da tek 18,1 odsto mladih stanuje u svom stanu, a da velika većina njih – 58,5 procenata, živi u porodičnom stanu, dok je više od petine smešteno u iznajmljenom stanu. Ova činjenica svakako utiče na stvaranje okruženja u kojem će se mladi kasnije osamostaljivati i odrastati, stvarati porodice, kao i da pitanje stanovanja mladih mora da bude jedan od prioriteta omladinske politike, ali i jedno važno državno pitanje, podvlaćče u KOMS-u.

– Ovo je svakako od direktnog uticaja i na fenomen odlaska mladih iz zemlje, što je, sigurno, jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija kao društvo suočava. Politike koje bi išle u smeru podsticanja ranijeg osamostaljivanja svakako bi uticale na smanjivanje motivacije mladih da napuštaju zemlju. Među mladima koji žive sa roditeljima, više od polovine njih (52 odsto) još je u procesu obrazovanja (u školi ili na fakultetu), a gotovo četvrtina (23,8 odsto) njih i dalje živi sa roditeljima. Razlog je tak što nemaju novca za samostalni stan (za kupovinu ili iznajmljivanje) – navodi se u istraživanju.

Nešto manje od petine (18,5 odsto mladih) dalo je odgovor da i dalje živi sa roditeljima jer im je tako jednostavnije i lakše i da nemaju preke potrebe da se osamostale.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada je reč o zaradama, istraživanje je pokazalo da do 50.000 dinara zarađuje 16,4 odsto mladih, a između 50.000 i 80.000 dinara prihoduje 16,9 odsto omladinaca. Od 80.000 do 110.000 dinara prima 11,2 odsto mladih, a 11,8 procenta zarađuje više od 110.000 dinara.

– Pored toga, 43,6 odsto mladih ne zarađuje. To su oni koji su u sistemu obrazovanja ili nezaposleni, što je niže u odnosu na prethodne godine. Niske zarade ili njihovo odsustvo utiču na kasno osamostaljivanje mladih od roditelja, što direktno utiče na kvalitet života mladih ljudi u Srbiji – podvlače u KOMS-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovanje mladi u srbiji vlasnici nekretnine KOMS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana