Tekst objavljen: 26.05.2024 16:00        


Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz

Ruski gas i dalje dominira u Sloveniji Ljubljana



„Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije”, napisali su u Briselu.

„Geoplin”, koji je raskinuo ugovor sa ruskim Gaspromom krajem 2022. i od 2023. ne dobija gas od te kompanije, odgovorio je da gas kupuje na osnovu ugovora sa alžirskom kompanijom Sonatraš i na osnovu kratkoročnih ugovora o kupovini na tržištima u EU.


„Ovde naglašavamo da se ne može tvrditi da je ovoj gas ruskog porekla, jer kada se sklapaju poslovi sa evropskim dobavljačima prirodnog gasa na virtuelnim trgovačkim mestima ili na berzi, smatra se da ovaj gas već ranije uvezen u EU i ima poreklo iz EU. Nemamo uvid u evidenciju o poreklu takvog gasa”, tvrde u kompaniji, prenosi Bilten Nacionalnog naftnog komiteta.

Prema podacima slovenačke Agencije za energetiku, 28,3 odsto ukupno uvezenog gasa stiglo je iz Alžira preko Italije, a 68,3 odsto iz Austrije. Istovremeno, Agencija smatra da je prošle godine udeo ruskog gasa u uvozu iz Austrije bio dominantan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruski gas slovenija geoplin evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana