Tekst objavljen: 09.08.2020 18:00        


Globalni savet za energiju vetra tvrdi da je u 2019. godini oboren rekord u snazi novoinstaliranih offshore postrojenja za proizvodnju energije iz vetra

Rekordna godina za ofšor vetroparkove

Prema novom izveštaju koji je Globalni savet za energiju vetra objavio 5. avgusta, izgrađeno je 6,1 GW novih kapaciteta, a slična situacija očekuje se i u ovoj godini.

Kada se govori o offshore proizvodnji, misli se na vetroelektrane koje se grade na vodenim površinama, najčešće u okeanima, jer je tu brzina vetra veća nego na kopnu pa je samim tim veća i proizvodnja električne energije, piše Klima101.

U Evropi ovakva postrojenja uspešno rade već 30 godina, ali nova značajna tržišta se pojavljuju i u drugim delovima sveta, posebno u Aziji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U 2019. godini Evropa je i dalje prva u ukupnom kapacitetu energije koji se proizvodi na ovaj način, ali Kina je rekorder kada su u pitanju nova postrojenja jer je instalirala 2,4 GW. Na drugom mestu je Velika Britanija sa 1,8 GW, a na trećem Nemačka sa 1,1 GW.

Kako azijsko-pacifička regija postaje sve aktivnija, očekuje se da u ovoj deceniji niknu tržišta u Japanu, Vijetnamu, Južnoj Koreji i Tajvanu.

Do 2030. se, prema novom izveštaju, očekuje i da ukupni globalni kapaciteti porastu najmanje do 234 GW. Poređenja radi, na kraju prošle godine su iznosili 29,1 GW.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obnovljivi izvori energije rekordna godina vetroparkovi ofšor vetroparkovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana