Tekst objavljen: 18.09.2020 16:00        


Onlajn trgovina u Srbiji porasla je za vreme epidemije, ali je porastao i broj žalbi građana kojima roba nije stigla na kućnu adresu

Raste e-trgovina u Srbiji, a sa njom i broj žalbi građana

Epidemija korona virusa pogurala je rast online trgovine u Srbiji ali je ovaj trend istovremeno doveo do toga da se tri puta poveća broj žalbi građana koji su robu kupili ali im ona nikada nije isporučena na kućnu adresu, piše Startit.

Prema podacima Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, od početka godine je registrovano 1.257 prigovora na online trgovce, što je značajno povećanje u odnosu na 523 žalbi koliko ih je bilo u prvih devet meseci 2019. godine.

U Ministarstvu trgovine objašnjavaju da razlog za ovoliko povećan broj žalbi leži u činjenici da zbog epidemiološke situacije, građani koji su robu naručivali iz inostranstva, mahom iz Kine, kupljene proizvode nisu dobili, ili barem ne u predviđenom roku.

Podaci dostavljeni Startit Dnevniku takođe pokazuju da se od ukupno 14.820 prigovora, pristiglih od 1. januara do 8. septembra ove godine, najviše njih odnosi na kvalitet obuće – 2.469 žalbi. Skoro duplo manje pritužbi (1.039) stiglo je na račun bele tehnike koju su pazarili građani.

Zbirno, potrošači su imali čak 4.163 prigovora manje kada se celokupna statistika uporedi sa onom iz istog perioda prethodne godine.

"Umanjen broj prigovora koji se registruje ukazuje na to da se situacija postepeno normalizuje. Ne očekuje se dalja eskalacija jer je očigledno da je epidemiološka situacija pod kontrolom, a trgovci su pronašli načine da obavljaju svoje poslovanje u promenjenim uslovima", ocenjuju u resornom ministarstvu.

Brojke takođe govore da je bilo i 915 prigovora koji su se odnosili na kupljene televizore, 785 na mobilne telefone, zatim 746 na računare, kućne aparate (709) dok se 699 prigovora ticalo odeće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kome da se žalim i šta kad mi paket "nestane" u putu

Na pitanje Startit Dnevnika kako resorno ministarstvo može da pomogne potrošaču koji je naručio robu, a ona mu nikada nije stigla i da li postoji mehanizam koji bi, u saradnji sa drugim institucijama, omogućio građaninu da dođe do kupljenog proizvoda, nadležni ističu da "probijanje roka za isporuku daje pravo potrošačima da ceo slučaj prijave tržišnoj inspekciji".

Po Zakonu o zaštiti potrošača trgovac je dužan da potrošaču isporuči robu u roku od 30 dana, ukoliko sa potrošačem nije dogovoren drugačiji rok.

Međutim, reč je samo o slučaju kada se roba kupi od prodavca u našoj zemlji, gde naša inspekcija ima nadležnost.

Radomir Ćirilović, predsednik novosadskog Udruženja za zaštitu potrošača “Prosperitet”, kaže za Startit Dnevnik da im najveći problem predstavlja kada im se građani obrate sa reklamacijom u kojoj se žale na prodavca koji im je robu prodao preko društvenih mreža, a zatim isti nalog uklonio.

Kada je reč o kupljenoj obući i odeći na koju se građani u najvećoj meri žale, Ćirilović kaže da registrovani legalni trgovci uglavnom tvrde da je kupac kriv i da nije "dobro održavao ili koristio odeću i obuću".

Ono što Ćirilović navodi kao dodatni problem jeste to što trgovci u 90% slučajeva ne uručuju poseban obrazac potrošaču i što ne žele da kupca upoznaju sa njegovim pravima.

Napominje da svaki građanin, ukoliko mu je roba stigla na adresu, ima pravo da se predomisli i da kupljeni proizvod vrati u roku od 14 dana od kada mu je isporučen.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prava kupaca kupovina online online pritužbe građana online trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana