Tekst objavljen: 23.03.2021 11:55        


Angažovanje radnika sa nepunim radnim vremenom u Srbiji je više zastupljeno nego ranije, ali iznosi svega deset odsto i manje je nego u zemljama Evropske unije, pišu Večerenje novosti. U tim zemljama skoro petina od svih zaposlenih radi sa nepunim radnim vremenom, a jedan od razloga je što mogu da žive i sa takvom platom

Radni angažman sa nepunim radnim vremenom sve češći

Podaci Eurostata pokazuju da u Holadiji čak polovina zaposlenih radi sa nepunim radnim vremenom, u Belgiji 34 odsto, Nemačkoj oko 30, a u Švajcarskoj to je još više i iznosi 38 odsto.

Kod nas postoji mogućnost da se radi sa nepunim radnom vremenom, samo pod određenim uslovima zbog, recimo, bolesti deteta, ili ako to dozvoli poslodavac.

Ako posodavac to ne dozvoli, onda nije moguće da se roditelji etapno uključuju u svoj posao posle porodiljskog odsustva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To etapno uključivanje u posao je ono što je odavno preporučeno i trebalo bi mu naći mesto u zakonodavstvu, kao i obavezno porodiljsko odsustvo za oca deteta.

Razlozi zbog kojih je u Evropskoj uniji veći procenat angažovanih na nepuno radno vreme su ekonomske prirode.

Ljudi često tako rade kad ne mogu da nađu posao, kada su bolesni ili ne mogu da usklade porodične obaveze sa poslom.

U nekim slučajevima, na primer, sami poslodavci u oglsu odrede da li će posao biti full time (puno radno vreme), ili part time (nepuno radno vreme, obično dodatni posao).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposlenje sa nepunim radnim vremenom nepuno radno vreme posao zaposlenost evropska unija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana