Tekst objavljen: 11.07.2023 15:15        


Uz rastuću populaciju, tu prognozu pokreće napredak zemlje u inovacijama i tehnologiji, veća kapitalna ulaganja i rastuća produktivnost radnika, napisala je investiciona banka u nedavnom izveštaju

Rađa se nova svetska sila koja bi mogla da prestigne sve velike ekonomije


Indija je spremna da postane druga najveća svetska privreda do 2075. godine, preskočivši ne samo Japan i Nemačku, već i SAD, navodi Goldman Saks. Trenutno je Indija peta najveća privreda sveta, iza Nemačke, Japana, Kine i SAD, piše CNBC.

Uz rastuću populaciju, prognozu pokreće napredak zemlje u inovacijama i tehnologiji, veća kapitalna ulaganja i rastuća produktivnost radnika, napisala je investiciona banka.

“Tokom sledeće dve decenije, odnos zavisnosti Indije biće jedan od najnižih među regionalnim privredama”, rekao je indijski ekonomista Goldman Saksa, Santanu Sengupta.

Odnos zavisnosti u zemlji meri se brojem izdržavanih u odnosu na ukupno radno sposobno stanovništvo. Nizak odnos zavisnosti ukazuje na to da postoji proporcionalno više radno sposobnih odraslih koji mogu izdržavati mlade i starije osobe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sengupta je dodao da je ključ za iskorišćavanje potencijala brzo rastuće populacije Indije podsticanje učestvovanja njene radne snage. A Sengupta predviđa da će Indija u sldećih 20 godina imati jedan od najnižih odnosa zavisnosti među velikim privredama.

“Dakle, to je stvarno prozor za Indiju da to učini kako treba u smislu postavljanja proizvodnih kapaciteta, nastavka rasta usluga, nastavka rasta infrastrukture”, rekao je.

Indijska vlada prioritet je postavila na izgradnju infrastrukture, posebne u postavljanju puteva i železnica. Nedavni budžet zemlje ima za cilj nastavak 50-godišnjih beskamatnih programa zajmova državnim vladama kako bi se podstakla ulaganja u infrastrukturu.

Goldman Saks veruje da je ovo prikladno vreme za privatni sektor da poveća kapacitete u proizvodnji i uslugama kako bi stvorio više radnih mesta i apsorbovao veliku radnu snagu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska sila indija svetska ekonomija azija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana