Tekst objavljen: 07.01.2021 12:00        


Industrijska proizvodnja u Srbiji u novembru 2020. godine bila je za 1,4 odsto manja nego u novembru 2019. godine, dok je u odnosu na prosek 2019. godine, veća za šest procenata, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS)

Proizvodnja u novembru manja 1,4%

Industrijska proizvodnja u periodu januar-novembar ove godine, u poređenju sa istim periodom 2019, bila je veća za 0,1 odsto, navedeno je u saopštenju.

U novembru ove godine je u odnosu na isti mesec lane, zabeležen pad od 3,8 odsto u sektoru Preradjivačke industrije, dok je rast od 6,6 odsto imalo Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, a Rudarstvo od 7,2 procenta.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u novembru 2020. godine pokazuju da jeu odnosu na isti mesec prethodne godine opala proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (5,7 odsto) i kapitalnih proizvoda (5,4 odsto), dok je porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju (7,8 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (1,4 odsto) i energije (0,7 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u novembru ove godine, u odnosu na novembar 2019, imao je opao u 16 oblasti čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 40 odsto, a rast je u 13 oblasti sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 60 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u novembru 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine, imale su proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, osnovnih metala, koksa i derivata nafte, odevnih predmeta i štampanje i umnožavanje audio i video zapisa.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za novembar 2020. godine, u odnosu na prosek 2019. godine, za industriju ukupno pokazuje rast od 1,8 odsto, a za preradjivačku industriju rast od 0,6 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za novembar u odnosu na oktobar ove godine, pokazuje ukupan pad industrijske proizvodnje od dva procenta, a pad preradjivačke industrije je 2,2 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća, s manje od 50 zaposlenih, koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, prati se na uzorku izabranih jedinica preradjivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, ukupna industrijska proizvodnja u novembru 2020. godine, u odnosu na prosek 2019. godine, bila je veća za šest odsto, a prerađivačka industrija za 5,2 odsto, objavio je RZS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
statistika Republički zavod za statistiku 2019 2020 proizvodnja proizvodnja u novembru

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana