Zvanični kurs Evra za dan 22.01.21. :: 117.5762 rsd
Tekst objavljen: 13.01.2021 13:55        


I pored isplativosti i dobrog poslovanja prethodnih godina, pandemija je snažno pogodila proizvođače piva u Srbiji, posebno male pivare

Proizvodnja kraft piva opala 90% zbog pandemije

„Prema našim procenama male zanatske pivare doživele su pad između 80 i 90 odsto, jer nije bilo najveće prodaje kroz ugostiteljstvo i festivale koji su prošle godine izostali. Po mojim saznanjima do sada je zatvoreno oko 5-6 malih zanatskih pivara, ali tek će u predstojećem periodu krenuti zatvaranja u velikom broju, jer naš segment je statistički nemoguće videti odvojeno, jer je svo pivarstvo zajedno, a u praksi nije isto, ni slično“, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije Dejan Smiljanić.

Male zanatske pivare u Srbiji koje su preživele prošlu godinu sve teže posluju i očekuju pomoć države kako bi nastavile da rade.

„Naše poslovanje je izuzetno ugroženo, ako država brzo ne odreaguje i ne shvati našu situaciju bojim se da će većina proizvođača biti prinuđena da zatvori proizvodnju. Naš segment nije obuhvaćen nijednim vidom pomoći, a prodaja je tragično mala“, navodi Smiljanić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema podacima Privredne komore Srbije, sada u Srbiji ima oko 40 registrovanih zanatskih pivara, a samo u Beogradu više od 10.

„Zanatski proizvođači piva iz Srbije ne proizvode velike količine, ali asortimanom piva proširuju ponudu na tržištu. Iako su instalisani kapaciteti svih pivara u Srbiji oko 12 miliona hektolitara, godišnja proizvodnja nekoliko godina unazad je oko pet miliona hektolitara. U tome zanatska piva učestvuju sa manje od jednog procenta“, navodi se u saopštenju Nacionalnog tima za preporod sela.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
proizvodnja piva pivo kraft pivo alkohol pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana