Tekst objavljen: 11.01.2020 11:00        


Nemačka auto-industrija je u krizi, znalo se to već prema podacima poslednjih kvartala u 2019, a sada je stigla potvrda i u najnovijem godišnjem izveštaju

Proizvodnja automobila u Nemačkoj pala na nivo od pre 23 godine

Prema njemu, godišnja proizvodnja u nemačkim fabrikama automobila s 4,66 miliona proizvedenih vozila pala je na nivo iz 1996. godine.

Kako piše Blumberg, to je smanjenje od devet odsto u odnosu na 2018. Razlog pada proizvodnje nije slabija prodaja automobila u Nemačkoj jer je ona, bez obzira na slabiji privredni rast ove godine, porasla pet odsto uz ukupno 3,6 miliona prodatih automobila što je najbolja prodajna godina od 2009, kada su se na nemačkom tržištu automobila počele osećati posledice globalne finansijske krize.

Pad proizvodnje kod nemačkih proizvođača je pre svega posledica globalnog trgovinskog rata SAD i Kine. Zbog toga je potražnja za automobilima proizvedenim u Nemačkoj na ključnim tržištima, posebno u Kini, pala, što se jasno vidi prema izvozu automobila iz Nemačke koji je u 2019. pao 13 posto, na 3,5 miliona vozila.

Ali razlozi krize u najjačoj evropskoj auto-industriji dublji su od američkog trgovinskog rata s Kinom. Globalna auto-industrija, pa tako i nemačka, u dramatičnim je promenama. Strogi ekološki zahtevi EU čiju je dinamiku ubrzao najveći skandal u auto-industriji u ovom mileniju – Dizelgejt, kada su američke regulatorne vlasti 2015. uhvatile Folksvagen u lažiranju podataka o izduvnim gasovima iz njihovih dizel motora. Skandal se prelio i na Evropu, pali su i šefovi koncerna, a VW se odlučio na novu eru, elektrifikaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodatni udarac proizvođačima automobila u Evropi zadala je Evropska komisija novim propisima koji su stupili na snagu prvim danom 2020. godine. Proizvođači automobila kažnjavaće se za svaki prekobrojni gram ugljen-dioksida (CO2) iznad 95 grama po pređenom kilometru iznosom od 95 evra po gramu.

Zbog svega toga, očekuje se rast cena novih automobila i nestanak iz ponude pojedinih modela. Nemački proizvođači najavili su restrukturiranje poslovanja, a otkazi i najave otkaza radnicima u auto-industriji počeli su još prošle godine. Prelazak na proizvodnju električnih automobila neminovno donosi manje radnih mesta jer su električni automobili jednostavniji i imaju manje delova nego klasični, a sve se to preliva i na dobavljače, a u budućnosti bi se moglo preliti i na servisere i dobavljače rezervnih delova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nemački automobili Nemačka auto industrija pad proizvodnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana