Tekst objavljen: 22.04.2024 16:05        


U Ministarstvu zaštite životne sredine tvrde da se ova procedura obavlja po istim propisima već osam godina

Problem sa servisiranjem klima u automobilima će, po svemu sudeći, potrajati


U pojedinim domaćim medijima objavljena je informacija da je u toku obustava rada mnogih servisa auto-klima širom Srbije. I to upravo pred letnju sezonu jer su oni koji se bave ovim poslom dobili obaveštenje od nadležnog ministarstava prema kom se kontrolisani gas može prodavati samo pravnim licima koja poseduju takozvani sertifikat Be.

Udruženje auto-servisa Srbije oglasilo se u medijima i upozorilo da nije utvrđeno koliko je onih koji imaju ovaj sertifikat, kao i da prethodno nisu organizovane adekvatne obuke.

Kako su istakli, ovo će sasvim sigurno dovesti do poremećaja usluga na tržištu, pa tako i rasta cena servisiranja klima u automobilima, a da bi od svega mogli da profitiraju nelegalni servisi koji gasove nabavljaju „na crno”, posluju u garažama i bez problema i dalje servisiraju ove uređaje.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine oglasili su se povodom ovih, kako ističu, netačnih informacija objavljenih u medijima „kako je stupila na snagu nova regulativa koja će uticati na sticanje sertifikata za servis auto-klima, kao i da nisu u dovoljnom obimu organizovane obuke za sticanje odgovarajućih sertifikata”.

„Regulativa koja se odnosi na sticanje sertifikata A (za stacionarne uređaje, recimo klime) i sertifikata Be (za pokretne uređaje, npr. klimatizacione sisteme motornih vozila) nije menjana osam godina, otkad su propisi i stupili na snagu”, navode u ovom ministarstvu i podsećaju da je Zakon o zaštiti vazduha, koji propisuje da je zabranjeno stavljanje u promet na malo supstanci koje oštećuju ozonski omotač i fluorovane gasove sa efektom staklene bašte, u primeni od 2009. godine.

Kako su objasnili, način postupanja sa pomenutim gasovima, kao i uslovi za izdavanje dozvola, definisani su uredbom koja je stupila na snagu 2014, a 2016. i Uredba o sertifikaciji lica koja obavljaju određene delatnosti u vezi sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i određenim fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte – dokument kojim je omogućeno sticanje A i Be sertifikata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Tokom osam godina primene propisa organizovane su obuke za sticanje sertifikata u pet gradova: Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Kaću”, istakli su nadležni i naglasili da ministarstvo objavljuje spisak servisa kojima je izdata dozvola na svojoj zvaničnoj internet stranici.

„Budući da tokom osam godina nije bilo nikakvih novina u propisima, kao i da su organizovane obuke za zainteresovane strane, ne postoji nijedan razlog za prepreku u procesu pribavljanja sertifikata”, navodi se u saopštenju poslatom „Politici”.

Do danas, dodaju, obuku i ispit za sertifikat A uspešno je završilo 869 osoba, od kojih je 426 podnelo zahtev ministarstvu za dobijanje sertifikata i do sada je sertifikovano njih 392, dok je 34 u proceduri.

Istovremeno, obuku za sticanje sertifikata Be uspešno je završilo 511 lica, od čega je 174 podnelo zahtev za dobijanje sertifikata, sertifikovano je njih 114, dok ih je 60 u proceduri.

Naglašavaju da u ovom momentu ne postoji preopterećenost raspoloživih kapaciteta za obuku, a time ni potreba za dodatnim centrima. Kako kažu, ukoliko se ispostavi da su raspoloživi kapaciteti nedovoljni, Ministarstvo zaštite životne sredine će preduzeti sve korake kako bi se uspostavili novi centri za obuku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
servisiranje klime u autu Sertifikat B klima u automobilu ministarstvo za zaštitu životne sredine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana