Tekst objavljen: 30.06.2023 16:45        


Čelnici mnogi privreda nemaju dobre vesti. Globalno usporavaju i tražnja i proizvodnja, a vraćanje inflacije u ciljani nivo od oko 2 odsto EU očekuje u narednih nekoliko godina. Privredni rast u Srbiji u ovoj godini biće 2 odsto, a postoje rizici da bude i manji, ocenili su autori biltena Kvartalni monitor

Privredni rast Srbije u 2% u ovoj godini, uz nekoliko rizika


Kako je navedeno, nekoliko je rizika po privredni rast u Srbiji. Na prvom mestu je poljoprivredna sezona s obzirom na nepogode koje smo imali do skora, ali i činjenicu da poljoprivreda čini i do 10 odsto domaćeg BDP. Građevinarstvo takođe pada i gradnja vidljivo usporava.

Navedeno je da imamo i sporiji pad inflacije, te ponovni rast cena energenata i produbljivanje krize u Evropi. Govoreći o inflaciji, procene su da bi sa aktuelnih oko 14 odsto do kraja godine mogla da padne na devet do deset procenata, dok je zvanična projekcija da će iznositi osam odsto.

- U privredi Srbije početkom 2023. godine prevladavaju uglavnom negativni trendovi. Privredni rast u Srbiji stagnira, inflacija je rasla do marta, zaposlenost blago raste, ali realne zarade opadaju, spoljni deficiti su smanjeni, kreditna aktivnost usporava, kamatne stope rastu - navodi se u publikaciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Obaranju inflacije doprinosi pad cena sirovina, hrane, metala i energenata na svetskom tržištu, a dodatno Narodna banka Srbije pooštrava monetranu politiku povećanjem referentne kamatne stope, ocenjeno je u publikaciji Kvartalnog monitora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomske prognoze kvartalni monitor privredni rast domaća privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana