Tekst objavljen: 12.06.2023 15:45        


Rizični kapitalisti finansiraju gomile startapa i očekuju da će većina propasti. Potrebna im je samo nekolicina da postanu sledeći Meta ili Tviter, koji će generisati velike prihode

Pred nama je teško vreme za startape, kažu stručnjaci


Rizični kapitalisti vole da pričaju o tome kako je neuspeh suštinski važan za inovaciju. Uskoro će imati o mnogo čemu da razgovaraju.

Stopa neuspeha startapa počinje da raste, sa veštački niskih nivoa u 2021. godini, a moglo bi da dođe do talasa propadanja u narednoj godini, kada bi neuobičajeno veliki broj start ap kompanija mogao da se ugasi.

„Masovno odumiranje startapa je u toku", navodi se u nedavnom tvitu Toma Lovera, generalnog partnera u IVP-u, koji je podržao kompanije uključujući KraudStrajk, Dejtadog, Diskord, Klarna, Slek, Snep i Tviter. "To je uglavnom fusnota u vestima. Nemojte da vas to zavara. Tržište se promenilo. Najave o finansiranju dobijaju mnogo naslova. Zahtevi za bankrot... manje."

Kao što Lovero primećuje, startapi umiru tiho i polako. Takođe se dosta njih ugasilo. Dok rizični kapitalisti tvituju o najnovijim spajanjima i akvizicijama ili o inicijalnim javnim ponudama, u njihovim portfeljima ima mnogo više mladih preduzeća koja propadaju u pozadini.

Ovo je način na koji rizični kapital treba da funkcioniše. Rizični kapitalisti finansiraju gomile startapa i očekuju da će većina propasti. Potrebna im je samo nekolicina da postanu sledeći Meta ili Tviter, koji će generisati velike prihode.

Dakle, postoji prirodna stopa neuspeha startapa. Problem je u tome što je bum rizičnih kapitalista koji je dostigao vrhunac 2021. izostavio ovaj prirodni poredak. Postojala je pomama ulaganja, gde su startapi prikupili ogromne količine novca, a neka preduzeća su dobila sredstva koja možda i nije trebalo da dobiju. Stopa neuspeha je pala kako je novac rizičnih kapitalista dolazio sa svih strana. SoftBenk i Tajger Global su bili glavni akteri ovde, ali bilo je i mnogo drugih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Izvori finansiranja su presušili

Sada su izvori finansiranja presušili (osim ako ste AI startap). Toliko je novca prikupljeno poslednjih godina da startapi imaju mnogo sredstava da prežive. Ali, u jednom trenutku, preduzeća koja se bore će ostati bez novca i niko više neće želeti da ih finansira.

Ovo će proizvesti niz rasprodaja imovine, teških dokapitalizacija, ultra-jeftinih akvizicija i jednostavno zatvaranja i bankrota. Ne možete da vidite ovaj proces upravo zato što startapi nisu javna preduzeća.

Ako pogledamo bliže, postoje znaci Loverovog "masovnog odumiranja":

- "WeWork", oličenje velikodušnosti rizičnih kapitalista, izašao je u javnost preko SPAC-a 2021. Njegove akcije su sada pale sa oko 13 dolara na 18 centi. Eto u kolikom je problemu WeWork. SoftBank je tamo bio veliki investitor.

- "Zume", startap za isporuku pica uz pomoć robota koji je prikupio 500 miliona dolara od investitora rizičnih kapitalista, od ovog meseca više neće raditi. To je još jedna investicija SoftBenka.

- "Plastiq", koji je prikupio više od 140 miliona dolara od rizičnih kapitalista, uključujući "Kleiner Perkins" i "Kosla Ventures", podneo je zahtev za zaštitu od bankrota prošlog meseca.

- "Neeva", koja je ponudila sjajan pretraživač, odustala je od takmičenja protiv Gugla, ugasila se i prodala se Snouflejku. Sekvoja i Grejlok su podržali Neevu.

"Crunchbase" prati startape koji su do sada propali ove godine, a ima ih 72. Biće ih još mnogo. Loverova firma, IVP, poziva osnivače da "hirurški smanje troškove" kako bi sprečili izumiranje, prema internoj prezentaciji u koju je uvid imao Insajder.

"Kraj '23. i '24. učiniće da finansijska kriza iz '08. izgleda simpatično za startapove," napisao je Lover.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gašenje startapa startap startapovi ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana