Tekst objavljen: 09.11.2019 9:00        


Iako je najavljeno da će se posle pet godina ukinuti zakon o maksimalnom određivanju broja zaposlenih, u državoj službi će se u 2020. i dalje zapošljavati po starom, ako aminujeVladina komisija za davanje saglasnosti

Povećanje plata produžilo zabranu zapošljavanja u državi

Prema računici Fiskalnog saveta, razlog je to što planirano previsoko povećanje plata (u proseku 9,6 odsto) ne ostavlja prostor za novo zapošljavanje u državnom sektoru. Odnosno, sav novac za plate potrošiće se za veće zarade trenutno zaposlenih.

Naime, prema nedavno usvojenim izmenama zakona o budžetskom sistemu, korisnici javnih sredstava ne mogu zasnivati radni odnos sa novim licima radi popunjavanja slobodnih, odnosno upražnjenih radnih mesta do 31. decembra 2020. godine.

Izuzetno, radni odnos sa novim licima može se zasnovati uz saglasnost tela Vlade, na predlog nadležnog ministarstva, odnosno drugog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.

U ministarstvu finansija su za Novosti rekli da trenutno razmatraju nekoliko modela kako bi rešili ovo pitanje.

Podsećamo, Fiskalni savet je više puta upozoravao Vladu Srbije da je zabrana zapošljavanja i neplansko smanjivanje broja zaposlenih ostavilo ozbiljne negativne posledice na rad i kvalitet usluge javnog sektora. Broj stalno zaposlenih se smanjivao, a deo odlazećih radnika se nadomešćivao posrednim angažovanjem na određeno.

Danas veliki broj budžetskih korisnika funkcioniše s manjkom kadra u odnosu na zakonom dozvoljene limite i državnim organima postaje sve teže da obavljaju svoje redovne nadležnost, navodi Fiskalni savet.

Naročito su primetni manjkovi zdravstvenih radnika. Prema istraživanju Nove ekonomije na osnovu podataka Instituta Batut i Fiskalnog saveta, poslednjih pet godina broj zaposlenih u zdravstvu smanjen za gotovo 10.000 ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zdravstvo je sektor u kom je broj zaposlenih najviše smanjen:doktora medicine skoro 1000 je manje, a administrativno i tehničko osoblje smanjeno je za nešto oko pet hiljada ljudi.

U poslednjem izveštaju sa preporukama za budžet i fiskalnu politiku za 2020, ocenuje se i da prekomerno uvećanje zarada u 2020. ne ostavlja budžetski prostor za potrebno povećanje broja zaposlenih.

Oni smatraju da u 2020. ukupan fond plata ne treba da raste brže od rasta privredne aktivnosti (5,5% nominalno) i da se u okviru tog rasta jedan deo opredeli za finansiranje plata novozaposlenih, a ne samo za povećanje plata onih koji su već radno angažovani.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate državna služba zabrana zapošljavanja povećanje plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana