Tekst objavljen: 14.10.2020 13:55        


Potrošnja derivata nafte u Srbiji je pala za oko 10 odsto od 1. marta ove godine, dok je pad prodaje na benzinskim stanicama oko 12 odsto, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović

Potrošnja naftnih derivata pala za 10%, nema razloga za promenu cena

Mićović je na okruglom stolu „Energetska tranzicija i kovid 19” u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao danas da je trenutno snabdevanje tržišta naftnim derivatima u Srbiji potpuno stabilno.

On je istakao da su cene dizel goriva i benzina u ovom periodu bile izuzetno niske, prenosi Beta.

„Po ovim cenama proizvođači sirove nafte nemaju novca za investicije i pitanje je da li će naftna privreda u budućnosti moći da odgovori zahtevima potrošnje”, ocenio je Mićović.

Kazao je da Srbija ima dovoljno derivata nafte da zadovolji potrebe privrede i građana, ali da treba stvarati obavezne rezerve. Mićović je naveo i da nije promenjena cena sirove nafte, kao i da su troškovi naftnih kompanija stabilni, te s toga nema razloga za promenu cena goriva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Predsednik Saveta energetičara Nikola Rajaković rekao je da je smanjena potrošnja energenata u industriji, administrativno-komercijalnom sektoru, ali da je povećana u domaćinstvima.

Govoreći o potpunom prelasku na obnovljive izvore energije, Rajaković je istakao da je potreban prelazni period bi se iz upotrebe izbacila fosilna goriva, koji podrazumeva pojačanu energetsku efikasnost.

Tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX Dejan Stojičevski kazao je da je potrošnja električne energije u Srbiji pala tokom marta i aprila za dva do tri odsto u industriji, dok je u Evropi pad bio mnogo veći.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftni derivati nafta gorivo cena goriva cena goriva u srbiji tomislav mićović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana