Tekst objavljen: 24.08.2024 18:00        


Proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana raste brže u srednjoistočnoj Evropi nego u drugim delovima kontinenta, uveliko premašujući stope rasta zabeležene u bogatijim i sunčanijim regijama

Poljska i Mađarska prednjače u proizvodnji solarne energije


Solarna proizvodnja u pet najvećih proizvođača te energije u srednjoistočnoj Evropi – Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj u prvih sedam meseci 2024. godine porasla je za 55 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Embera.

To je dvostruko više od evropskog proseka rasta u celini i znatno premašuje tempo koji je u istom periodu ostvarilo pet najvećih solarnih proizvođača u zapadnoj, južnoj i severnoj Evropi, prenosi Rojters.


Poljska i Mađarska daleko su najvažniji pokretači rasta proizvodnje solarne energije na području Srednje i istočne Evrope. U prvih sedam meseci ove godine proizvodnja električne energije od sunca u Poljskoj je iznosila 11,3 teravat sati, dok je u Mađarskoj iznosila 5,8 teravat časova. To je za 33,3 odsto, odnosno za 47,7 odsto viša nego u istom periodu prošle godine.

Pet najvećih proizvođača solarne energije u regiji srednjoistočne Evrope povećalo je u ovoj godini proizvodnju za samo 10 odsto manje u odnosu na pet najvećih proizvođača solarne energije u zapadnoj Evropi – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i Švajcarskoj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Poljska Mađarska proizvodnja struje solarna energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game spaceman online game rtp tinggi game gampang cuan fitur terbaru pg soft raja game online cara pasang parlay sbobet situs toto muraibet sugar rush x1000 taktik cuan gatotkaca winrate mahjong ways trik pola maxwin mahjong teknik mengasah skill pancing scatter mahjong betsatu koi gate emas habanero game para dewa olympus jarang rungkat di situs terbaik 1131gg game tembak ikan situs game gacor bersejarah rtp live pg soft berburu petir maxwin zeus