Tekst objavljen: 27.11.2023 14:55        


Nagli pad inflacije do kog je došlo u Engleskoj tokom oktobra (sa 6.8 na 4.7) posledica je pada cena energenata, nakon što je Ofgem (englesko nezavisno regulatorno telo za gas i struju) snizio maksimalne cene na tržištu

"Počinje drugo poluvreme u borbi protiv inflacije"


Guverner Banke Engleske Endru Bejli upozorio je da će sledeća faza rata protiv inflacije biti teška kao i da će državna monetarna politika morati da bude restriktivna kako bi se postigao cilj da seinflacija svede na dva odsto.

Nagli pad inflacije do kog je došlo u Engleskoj tokom oktobra (sa 6.8 na 4.7) posledica je pada cena energenata, nakon što je Ofgem (englesko nezavisno regulatorno telo za gas i struju) snizio maksimalne cene na tržištu.

"Govorio sam o borbi protiv inflacije kao o utakmici koja ima dva poluvremena. Ta dva poluvremena nisu jednaka, ali ono što sada vidimo je dobro. Inflacija je pala za nešto više od dva odsto, što je veoma dobra vest, jer je došlo do opuštanja inflatornih pritisaka",rekao je guverner Banke Engleske, prenosi Gardijan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"To je istovremeno zgodan podsetnik za premijera Rišija Sunaka, koji je tvrdio da je njegova vlada prepolovila inflaciju sa svog vrhunca od preko 11%", dodao je Bejli.

On je predvideo dalji pad inflacije u Engleskoj na ispod četiri odsto u prvom tromesečju 2024, ali će to biti "samo put kojim treba ići".

"Ostalo mora da uradi politika i monetarna politika. A politika deluje na ono što ja nazivam restriktivnim načinom u ovom trenutku – ograničava ekonomiju. Drugo poluvreme utakmice u kom treba stići do cilja od dva odsto inflacije je težak posao",zaključio je za britanske medije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija banka engleske borba protiv inflacije engleska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana