Tekst objavljen: 13.10.2023 14:35        


Dva najčešća izbora naših sugrađana

Planina ili banja - šta građani češće biraju za odmor? Zlatibor



Planinski centri za prvih osam meseci ove godine bili su posećeniji od banja u Srbiji.Ukupan broj dolazaka turista na domaćim planinama bio je preko 578.000 dok je u banjama ova cifra iznosila blizu 465.000 pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Domaće planine već godinama beleže veliku posećenost i domaćih i stranih turista. I dok je stranaca najviše tokom zimske sezone i u vreme skijanja, domaći turisti iz cele Srbije ove destinacije posećuju tokom praznika, godišnjih odmora, školskog raspusta - bukvalno tokom cele godine.

Najposećenije planine Zlatibor, Kopaonik, Tara...

Prema zvaničnim podacimapo broju posećenosti posebno se izdvaja Zlatibor, gde je za prvih 8 mesece ove godine zabeleženo 227.929 dolazaka.

Samo u avgustu ove godine, turista na ovoj planini bilo je 44.563. To ni ne iznenađuje imajući u vidu da je tokom letnjih dana temperatura na planini bar 10 stepeni niže, što je ovog leto sigurno bilo mnogima od velikog značaja. U prilog tome takođe ide i činjenica da je Zlatibor od Beograda udaljen oko 220 kilometra, što se kolima pređe za manje od 3 sata.

Za isti period, na planini Kopaonik bilo je dvostruko manje posetilaca, ali ipak se ova planina izdvaja kao druga najposećenija planinska destinacija od početka godine.Od januara do avgusta Kopaonik je posetilo 108.592 turista, dok je samo osmog meseca bilo 12.450,pokazuju zvanični podaci RZS. Imajući u vidu da je Kopaonik je od Beograda udaljen oko 270 kilometara, što je nešto manje od 4 sata vožnje kolima, domaći turisti često je biraju za beg od gradske vreve jer tokom ovog, kako kažu zvanični podaci najtoplijeg leta, planinska temperatura sigurno bila znatno prijatnija.

Planina Tara za period od januara do avgusta beleži 49.998 dolazaka, dok je samo u 8 mesecu taj broj bio 6.220. I ova planina nalazi se na relativno približnoj udaljenosti od prestonice kao i prethodne dve. Tačnije od Beograda je udaljena oko 250 kilometara, što je oko 3 sata i 30 minuta kolima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Planine posećenije od banja

Banje u Srbiji nalaze se među najposećenijim turističkim destinacijama poslednjih godina. Ogromna tražnja posebno je eksplodirala od pojave vaučera i prilike da se na odmor ode skoro besplatno. Naročito su atraktivne one koje se nalaze na manjoj udaljenosti od gradova i one koje nude bogat rekreativni sadržaj.

Ipak, iako je većina banja u Srbiji svoj sadržaj prilagodila skoro svim uzrastima, zvanični podaci pokazuju da su turisti od početka godine beg od gradske vreve više pronalazili u planinskim predelima.Za prvih 8 meseci ove godine banje u Srbiji imale su 464.391 posetilaca, dok su samo u avgustu imale 103.494.

Prva na listi prema posećenosti izdvaja se Vrnjačka Banja, koja je za pomenuti period ugostila 130.996 posetilaca. samo u avgustu, banja je imala 25.672 posetioca. U Sokobanji je od januara do avgusta bilo 104.769 gostiju dok ih je u 8 mesecu bilo najviše 28.670. Banja Vrdnik, treća je na listi prema posećenosti banja u Srbiji, i za prvih 8 meseci od početka godine zabeležila je 57.671 dolazaka, pokazuju podaci RSZ, prema kojima se ove tri banje izdvajaju među najposećenijim u Srbiji.

Banje u Srbiji ovog leta posebno su se isticale zbog niske cene smeštaja koji se kako kažu vlasnici rezervisao još na početku godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banje u srbiji planine domaći turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana