Tekst objavljen: 02.05.2020 17:00        


Pandemija koronavirusa gura ekonomiju Crne Gore u naglu recesiju, ocenjuje se u najnovijem izveštaju Svetske banke (SB)

"Pandemija gura Crnu Goru u naglu recesiju" Budva


Ovaj izveštaj Svetske banke govori o uticaju krize na ekonomiju zemalja Zapadnog Balkana.

Prema procenama te svetske finansijske institucije, ako Crna Gora izgubi jednu trećinu prihoda od turizma, pad ekonomije u 2020. biće 5,6 procenata. A, ako bi došlo do gubitka polovine tog prihoda, recesija bi mogla doseći i devet procenata.

"Projektuje se da će kriza usled COVIDA-19 gurnuti ekonomiju u recesiju prvenstveno zbog pada u sektoru turizma, koji ima mutiplikativne efekte na sve sektore", navodi se u izveštaju Svetske banke.

Jačina udara, kako kažu, zavisiće od trajanja pandemije i mera, u regionu i u Evropi, da se ona stavi pod kontrolu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukazuju da se Crna Gora suočava sa krizom u momentu kada ima rekordno visoku zaposlenost, ali i ograničen fiskalni prostor.

"I pored unapređenja do kojih je došlo proteklih godina, visok javni dug ograničava obim u kojem država može da pruži podršku domaćinstvima i firmama. Kratkoročni odgovori na planu javnih politika pomažu da se ublaži ekonomski i socijalni uticaj krize izazvane COVIDOM-19. Moguće je, međutim, da oni delovi populacije koji zavise od neformalnijih izvora prihoda dobiju premalo podrške", navodi se u izveštaju Svetske Banke.

Ako ekonomski oporavak, uz visoku stopu rasta, treba da bude održiv na srednji rok, Crna Gora, ukazuju, mora da unapredi otpornost svoje ekonomije na udare tako što će se pozabaviti svojim unutrašnjim i spoljnjim disbalansima i podstaći rast produktivnosti, preneo je portal RTCG.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Crna Gora recesija ekonomska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana