Tekst objavljen: 16.01.2024 15:25        


U Srbiji je smanjen broj oglasa za posao u 2023. godini za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu, a najveća kriza pogodila je tržište IT sektora, pokazuju podaci Infostuda

Pad tražnje za radnom snagom u Srbiji, najveća kriza u IT sektoru


Posmatrajući celokupno tržište rada, prošle godine je objavljeno 71.715 oglasa za posao, a sektor IT doživeo je pad u broju objavljenih pozicija za čak 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je Infostud.

S druge strane, primetan je porast broja jedinstvenih kandidata za 14 odsto, gde je posao u prethodnoj godini tražilo 278.116 ljudi.

Najviše raspisanih pozicija bilo je u oblasti trgovine i prodaje, IT, mašinstva, administracije i magacina.

Kada je reč o specifičnim radnim pozicijama najviše mogućnosti za zaposlenje imali suprodavci, magacioneri,vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici ikomercijalisti.

Istraživanje je pokazalo da je kandidatimavisina platepresudan faktor prilikom odabira poslodavca, a prilikom analize najtraženijih pozicija zaključuje se da su se nuđene zarade kretale od minimalca do nekoliko hiljada evra.

Prodavcima je ponuđena plata i do 250.000 dinara, a komercijalistima do 350.000 dinara.

Kod ove dve pozicije specifičan je iznos maksimalne zarade u zavisnosti od dodatnog procenta od prodaje koji se ostvari na osnovnu zaradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Magacioneri su mogli da zarade do 150.000 dinara, a administrativnim radnicima je bilo ponuđeno maksimalno 180.000.

Kada je reč o vozačima u drumskom teretnom transportu, za njih su pojedinačni poslodavci bili spremni da izdvoje čak 350.000 dinara, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi,deficitje i dalje najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera.

Mesari i metalostrugari su imali mogućnost da zarade do 120.000 dinara mesečno, frizeri i pekari do 200.000, mehaničari do 240.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada u iznosu od čak 250.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radna snaga 2023 it sektor zapošljavanje kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana