Tekst objavljen: 26.08.2020 12:30        


Kamata na tromesečne međubankarske pozajmice u evrozoni, EURIBOR, potonula je ovih dana na istorijski minimum od minus 0,49 procenata, a u Udruženju banaka Srbije kažu da je većina kredita u našoj zemlji, koja je indeksirana u evrima, vezana za EURIBOR i da će kod svih tih kredita biti primenjena nova stopa, pa će i ukupna kamata biti niža

Pad Euribora: Nova stopa i niža kamata za kredite u evrima

"Dakle i mesečne rate za otplatu kredita (biće niže)", rečeno je Tanjugu u UBS - u.

Na pitanje da li su banke u obavezi da primene tu kamatu na buduće kredite koje odobravaju ili će se odnositi i na već odobrene kredite, u UBS objašnjavaju da se EURIBOR primenjuje za svaki kredit u kome je kod ugovaranja dogovoreno da se kamatna stopa izražava kao zbir vrednosti EURIBOR-a i kamatne marže koju naplaćuje banka.

Tako da se to odnosi na sve namene kredita (stambene i druge), kao i na i na sve kredite, i ranije ugovorene i one koji se ubuduće ugovore sa EURIBOR klauzulom.

Napominju, ipak, da nije moguće dati procenu za koliko može biti niža rata kredita."Tu procenu nije moguće dati, jer su različite kamatne stope prema vrstama kredita, različiti su rokovi otplate, kao i uslovi u pojedinačnim bankama".

UBS savetuje svakog klijenta da sa svojom bankom proveri konkretne i detaljne podatke o kreditu koji koristi.

EURIBOR, podseća UBS, predstavlja međubankarsku kamatnu stopu odnosno cenu po kojoj banke pozajmljuju novac jedna od druge.

Evropska kamatna stopa utiče na cenu svakog kredita u kojem je prilikom ugovaranja izričito navedeno da se kamata na kredit iskazuje kao vrednost EURIBOR-a plus vrednost kamate koju naplaćuje banka.

"Dakle, vrednost EURIBOR-a direktno utiče na visinu kamate koju plaćamo i te kamate su sada na istorijski niskom nivou, jer EURIBOR ima negativnu vrednost", ističu u UBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodaju da na vrednost EURIBOR-a utiče stanje globalne, a posebno evropske ekonomije, odnosno politika koju prema stanju ekonomije vodi Evropska centralna banka.

Takođe, kažu da već duže vreme, a posebno sada zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija Covid-19 Evropa vodi politiku osnaživanja privrede, odnosno ubacivanja dodatnih količina novca u finansijske tokove.Iz tog razloga novac je jeftin odnosno cena po kojoj se novac pozajmljuje nikada nije bila niža.

"Ne bismo ulazili u spekulacije kako će se ta cena kretati, jer to zavisi od mnogo faktora koje u ovom trenutku niko na svetu ne može sa sigurnošću da predvidi", navodi UBS.

Podsećanja radi, pad EURIBORA usledio je nakon što su banke u evrozoni uzele u junu više od 1,3 biliona evra jeftinih zajmova od Evropske centralne banke, u okviru programa ECB-a da podstakne ekonomski rast 19-članog bloka, podriven krizom pandemije korona virusa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
manja rata rate kredita ekonomska kriza pad euribora euribor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana