Tekst objavljen: 22.08.2023 15:15        


Nekada daleka periferija, a danas sve popularnije mesto za život

Ovo je beogradsko naselje u kome će cene kvadrata tek da raste


Dva meseca su prošla od najave izgradnje Expo centra i održavanja međunarodne izložbe 2027. godine u Surčinu, a stručnjaci za nekretnine već predviđaju rast cene kvadrata i potražnje za stanovima u toj prigradskoj beogradskoj opštini. Agenti za nekretnine se slažu da će novi projekti, poput održavanja popularne izložbe, preseljenja Sajma i izgradnje Nacionalnog stadiona, neminovno uticati na cene nekretnina. Očekuje se da će u narednih godinu do tri, umesto 1.500, kvadrat koštati 2.000 evra.

Agent za nekretnine Ivan Šestić rekao je za TV Nova da su nekretnine u Surčinu skuplje nego što su bile, ali da taj trend postoji već dve godine, i pre najave megalomanskih projekata. "Tamo je cena kvadrata 2019. godine bila 1.000 evra, a sada su negde oko 1.500-1.600. Očekujem da će, ukoliko se ti projekti zaista budu ostvarili, u nekom narednom periodu kvadrat doći i do 2.000 evra", kaže Šestić.

On, ipak, naglašava, da do kraja ove godine neće biti takvog scenarija, već da setoliki rast može očekivati u narednih godinu dana, do tri godine.Kako on objašnja, ovo je specifična situacija, jer građani primećuju u kom pravcu se širi grad, pa im Surčin postaje interesantan za kupovinu.

"Takođe, postaje zanimljivije investitorima da grade u tom delu grada, pa ćemo videti da li će ponuda da prati tražnju i kako će to uticati na cene na tržištu", zaključuje Šestić.S druge strane, agent za nekretnine Uroš Jovanović, smatra da je potrebno da prođe još vremena kako bi do došlo do promene na tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Poskupljenja ne mogu da se dese tako brzo", kaže Jovanović.Ipak, kako dalje priča sagovornik 'Nove', to ne znači da se u budućnosti situacija neće menjati.Ukoliko pripreme za Expo i gradnja Nacionalnog stadiona budu tekli onako kako se najavljuju, povećaće se tražnja za nekretninama u Surčinu, a samim tim i cene.

"Kako se Expo bude približavao, tako će se povećavati i tražnja, što će uticati na to i da cene krenu nagore", kaže Jovanović. Istog je mišljenja i agent za nekretnine u agenciji 'City expert' Nikola Čobić. "Do rasta cena u tako brzom periodu moglo bi da dođe jedinoako ljudi vide šansu da kupe nekretninu što pre, dok kvadrat ne poskupi. U drugim slučajevima, rast cena se ne dešava preko noći. Da bismo osetili veću tražnju, moramo da pustimo da prođe više vremena", kaže Čobić.

Nakon otvaranja deonice auto-puta 'Miloš Veliki',od Novog Beograda do Surčina, ta beogradska opština popularnija je kod kupaca stanova, zbog sve bolje infrastrukture tog dela glavnog grada i najavljenih projekata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
surčin Beograd cene nekretnina najskuplje nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana