Tekst objavljen: 08.10.2019 15:25        


Avion je već nekoliko decenija na glasu kao najsigurniji oblik prevoza ali poslednjih godina zabeleženo je nekoliko velikih avionskih nesreća

Ovo je 7 najopasnijih avio kompanija na svetu

Dok je i dalje sigurno leteti velikim aviokompanijama, postoje i one čija sigurnost je negde na skali od prosečne do užasne.

Mnogim među njima zabranjeno je da lete u SAD i Evropsku uniju, pa je mala verovatnoća da ćete uopšte biti u prilici da koristite njihove usluge, piše Biznis info.

AirlineRatings.com je objavio svoju listu najopasnijih aviokompanija na svetu zasnovanu na sistemu ocenjivanja sa sedam zvezdica. Faktori kao što su smrtni slučajevi u poslednjoj deceniji, crne liste na kojima se nalaze i sertifikati sigurnosnih provera Međunarodnog udruženja za aviosaobraćaj odlučujući su u oceni sigurnosti aviokompanija.

Nijedna aviokompanija sa ove liste nije dobila više od dve od mogućih sedam zvezdica.

Tara Air

Tara Air je dobila samo jednu zvezdicu. Avioprevoznik iz Nepala koji ima osam aviona tokom 2010. i 2011. imao je nekoliko nesreća sa fatalnim ishodom.

Nepal Airlines

U Nepalu je tokom poslednjih osam godina zabeleženo devet smrtnih nesreća. Statistički gledano, leteti u planinskom kraljevstvu relativno je opasno. Nepal Airlines leti od 1958. godine pod imenom Royal Nepal Airlines, a njegova sigurnosna evidencija ima mnogo rupa. Uz ocenu sa samo jednom zvezdicom, Nepal Airlinesu je zabranjeno letenje u EU. Iako je u posljednjih 20 godina došlo do značajnog poboljšanja sigurnosti aviokompanije, u nesreći 2014. godine došlo je do 18 smrtnih slučajeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ariana Afghan Airlines

Kao nacionalna aviokompanija Afganistana, Ariana ima samo pet letelica u svojoj trenutnoj floti i nesrazmerno zapanjujuću evidenciju o otpisu 19 aviona tokom njene istorije, uključujući sedam fatalnih nesreća.

Bluewing Airlines

Bluewing je smešten u maloj južnoameričkoj državi Surinam. Gubitak tri različita aviona Antonov An-28 tokom trogodišnjeg perioda rezultirao je time da je aviokompanija zabranjena u evropskom vazdušnom prostoru.

Kam Air

Kam Air se našao u ekskluzivnom društvu na dnu ove sigurnosne liste, sa samo 3 druge kompanije s jednom zvezdicom. Ova aviokompanija sa sedištem u Afganistanu zabranjena je u vazdušnom prostoru SAD-a, a kada je Kam pokušao leteti u EU 2010. godine ulazak na mu je zabranjen nakon incidenata koji su uključivali fatalnu nesreću i pretnju bombom.

Trigana Air Service

S 10 gubitaka trupa i 14 nesreća u kojima su učestvovali avioni kojima se upravljala Trigana, nije ni čudo što je indonežanska aviokompanija dobila samo jednu zvezdicu. Poput svojih kolega na ovoj listi, Trigana je takođe zabranjena u vazdušnom prostoru EU i SAD-a.

SCAT Airlines

Ova aviokompanija sa sedištem u Kazahstanu ima neimpresivan sigurnosni zapis, ali nije zabeležila smrtnu nesreću od 2013. Iako SCAT ne posluje s međunarodno priznatim sigurnosnim certifikatom, aviokompanija napreduje na putu da bude međunarodno priznata i izvodi sigurne operacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letenje avionom rizične avio kompanije avio kompanije bezbednost putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana