Tekst objavljen: 15.01.2024 14:55        


Prevaranti nikad ne spavaju

Ova kriptovaluta se sve više koristi za pranje novca


Tether, glavni igrač u prostoru kriptovaluta, izazvao je zabrinutost kao jedan od primarnih načina plaćanja koji koriste perači novca i prevaranti u jugoistočnoj Aziji, upozoravaju UN, piše Fajnenšel tajms.

Prema izveštaju koji je objavila kancelarija UN-a za drogu i kriminal, Teterov kripto token, poznat kao USDT, je centralni deo rastuće industrije prevara.

Prevarantske šeme uključuju taktike poput uspostavljanja lažnih ljubavnih veza kako bi se pridobilo poverenje žrtava, navodeći ih na prenos znatnih iznosa, poznatije kao "svinjokolj".

Agencije za sprovođenje zakona i finansijske obaveštajne službe primetile su brzi rast korišćenja naprednih timova za pranje novca specijalizovanih za nelegalnu upotrebu USDT-a, navodi se u izveštaju UN Tethera. Uloga kriptovalute u tim nedopuštenim aktivnostima naglašena je evolucijom kriptovalute i drugim tehnološkim napretkom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Izveštaj UN Tether naglašava dugogodišnju praksu među grupama organizovanog kriminala u jugoistočnoj Aziji - korišćenja kockarnica na crnom tržištu za pranje nezakonitih sredstava. Platforme za online kockanje, posebno one koje rade ilegalno, postale su popularan način pranja novca temeljenog na kriptovaluti, a Tether je preferirani izbor.

Džeremi Daglas iz Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija ističe pojavu paralelnog bankarskog sistema koji je omogućio organizovani kriminal putem novih tehnologija. Primećuje da je širenje neregulisanih online kockarnica, zajedno s upotrebom kriptovaluta poput Tethera, pojačalo kriminalni ekosistem u regiji.

Tetherov digitalni token, stabilkoin vezan za američki dolar, ističe se kao najveći te vrste, s približno 95 milijardi dolara u opticaju. Izveštaj UN-a o Tetheru takođe pominje nedavne uspešne napore vlasti u demontiranju mreža za pranje novca koje upravljaju nezakonitim sredstvima Tethera, uključujući operaciju u Singapuru koja je prošlog avgusta vratila 737 miliona dolara u gotovini i kriptovalutama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
online kockanje tether kriptovalute pranje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana