Tekst objavljen: 23.02.2021 13:15        


Pandemija će proći, ali su svi izgledi da će promene navika u kupovini nekretnina ostati

Osim za vikendicama, raste potražnja i za kućama na selu

Pored vikendica, u poslednjih godinu dana na tržištu u Srbiji sve su traženije i kuće na selu, a podaci sa "terena" pokazuju da je tražnja za upravo ovim objektima porasla za fantastičnih 50 odsto! Cene su pritom pristojne, ali poznavaoci upozoravaju da niska cena najčešće znači i dodatne troškove za adaptaciju.

Prvo su se tražile vikendice. Nekako se čini da ljudima početkom prošle godine i letos nije bila važna destinacija, koliko to da pobegnu iz grada. U međuvremenu pored vikendica tražnja je rasla i za kućama po selima - a sada je, čini se, situacija u glavama ljudi koji žele mir i prirodu mnogo jasnija.

Sve više građana koji žive u velikim gradovima spremni su da odvoje ušteđevinu ili čak da se zaduže, kako bi kupili kuću u prirodi ali pod jednim uslovom - da je blizu grada u kome žive i da se do "kućice za odmor" ne treba putovati duže od sat vremena, u stvari idealno je oko pola sata do 45 minuta.

Podaci sa sajta nekretnine.rs pokazuju da je prošle godine poraslo interesovanje preko 50 odsto za kupovinom kuća u odnosu na 2019. godinu.

"Na sajtu se za cenu od 6.500 evra pa na više mogu naći kuće po selima u Srbiji, međutim ne treba imati nerazumna očekivanja: za taj novac ne možete očekivati novoizgrađene objekte, već im je uglavnom potrebna adaptacija. Za taj iznos u gradu ne možete kupiti ni plac pristojne veličine. Uz dodatna ulaganja za adaptaciju kuće i okućnice - to može biti dobra investicija, jer je seoski turizam itekako postao popularan", navodi Pešić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Blizini Beograda nekoliko je popularnih mesta - područje iza Avale, oblast Trešnje, Ralje, Sopota... Mnogima je interesantno i područje Aranđelovca i Topole, a sve više pažnje ide i kad selima poput Beške, Čortanovaca, ali i u pravcu oko Pančeva, Zrenjanina...

I tu je pravilo jednako i glasi - što bliže gradu to veća cena. U naselju na Kosmaju, Babe, prizemna kuća sa desetak ari placa može se pazariti za 15.000 evra. Po Vojvodini su kućice još jeftinije.

Neretki su oglasi za kompletno domaćinstvo sa dobrom kvadraturom kuće sa cenom do 10.000 evra, a najviše se prodaju kuće sa placevima po cenama od 6.000 do 9.000 evra. Ali to su po pravilu, kuće udaljene od Beograda.

Za 10.000 evra može se kupiti i porodična kuća od 80 kvadrata, na placu od 28 ari, a sve to u blizini autobuske stanice, u selo Miletićevo u Vojvodini.

Tako se, recimo, može kupiti kuća u Paraćinu, od 70 kvadrata za 6.500 evra. U Donjoj Trepči prodaje se kuća u izgradnji od 50 kvadrata za 9.900 evra.

Čitavih 100 kvadrata kuće u Beloj Palanci može se kupiti za svega 9.000 evra. Kuća je kako se u oglasu navodi, uknjižena, ima struju i vodu, a sastoji se iz prizemlja i sprata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena vikendica kuća na selu nekretnine pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana