Tekst objavljen: 28.01.2015 13:58        


Nacionalna korporacija osigurava kredite koje banke odobravaju fizičkim licima za kupovinu, adaptaciju i izgradnju nekretnina, a koji su obezbeđeni hipotekom.

Osiguranje kod NKOSK-a,  Ko je osiguran


Za sada NKOSK ima potpisane Ugovore o regulisanju međusobnih odnosa u poslovima osiguranja potraživanja po osnovu stambenih kredita sa 23 banke u Srbiji.

Ugovorom koji je NKOSK zaključila sa bankom je predviđeno da, u slučaju da korisnik prestane sa otplatom kredita i banka otkaže ugovor o kreditu, Nacionalna korporacija isplaćuje sve dospele anuitete do momenta otkaza ugovora i nastavlja sa otplatom anuiteta po dospelom kreditu do prodaje nepokretnosti na kojoj je upisana hipoteka.

NKOSK osigurava kredite koje banka daje klijentima, samim tim NKOSK preuzima deo rizika nenaplativosti tog kredita, što u praksi znači da 75% neto gubitka banke po osnovu nenaplaćenog kredita snosi Korporacija.

U ovom slučaju korisnici kredita nisu osigurani.

Nacionalna korporacija snižava ukupan rizik banke, što utiče na smanjenje kamatne stope koju banka naplaćuje svom klijentu.

Banka je ta koja smanjuje rizik svog poslovanja osiguranjem kod NKOSK-a.

Visina premije osiguranja kod NKOSK zavisi od tipa i visine kredita i kreće se za kredite u evrima od 1,5 do 3,5%.

Trošak obrade zahteva i premija osiguranja plaćaju se jednokratno i važe za ceo period otplate kredita, ovi troškovi padaju na teret klijenta.

Shodno manjem riziku, banka klijentima koji se odluče za ovaj vid kupovine stanova daje manju kamatu po kreditu.

Tako za stambene kredite u evreima koji su osigurani kod NKOSK-a kamata se kreće od 2,99 do 5,95% , a bez osiguranja od 5,5 do 9,5%.

U toku 2014. godine banke su realizovale 5.420 kredita koji su osigurani kod NKOSK u vrednosti od 182.276.333,20 evra.

Kamate na kredite koji nisu osigurani kod NKOSK-a su veće jer u tom slučaju banka prilikom izdavanja kredita snosi 100% rizika u slučaju nenaplativosti istog.

Prilikom kupovine stanova koji su osigurani kod NKOSK obavezno je i osiguranje stambenog objekta koje na godišnjem nivou iznosi 40,00 eura.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Alex 21.08.2016 18:18

    Postovani,
    Kupio sam stan na kredit osiguran preko NKOSKa. Nije u pitanju novogradnja. Da li postoji neki povracaj sredstava? Ne zvanicno sam saznao od poznanika da su dobili nekakav povracaj a takodje su kupili stan koji nije novogradnja, doduse oni su vojna lica.Unapred zahvalan

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit NKOSK stambeni kredit sa osiguranjem kod osiguranje kod NKOSK

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana