Tekst objavljen: 23.08.2020 17:00        


Oporavak putničkog saobraćaja u Evropi krenuo je početkom avgusta u rikverc nakon jačanja u julu, jer su propisi o karantinu i upozorenja o rastu stope infekcije korona virusom uneli nesigurnost i odvratili turiste od rezervacija putovanja u inostranstvo

Oporavak putovanja u Evropi "zapeo" u avgustu

U julu je broj karata za prekogranična avio-putovanja unutar Evrope iznosio 28 odsto od nivoa zabeleženog u istom mesecu 2019. godine, pošto su Evropljani ponovo počeli da putuju posle višemesečnih mera zatvaranja zbog Kovida.

Međutim, do kraja prve nedelje avgusta, taj procenat je pao na 18 posto, pokazuju podaci grupe za analizu putovanja Forward Keys. Britanija je 26. jula ponovo uvela karantin za dolaske iz Španije, posle nešto više od dve nedelje od objave da su putovanja u i iz te zemlje bezbedna, a od početka avgusta do sada je na listu dodala Francusku, Hrvatsku i Austriju.

Rast broja korona infekcija u Španiji takođe je naveo Austriju, Švedsku i Nemačku da izdaju upozorenja protiv putovanja u tu zemlju generalno, ili u neke njene regije. Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner saopštila je u ponedeljak da već primećuje uticaj novih ograničenja na rezervacije karata i najavila smanjenje letova za septembar i oktobar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Broj unapred izdatih karata za avio-putovanja u četvrtom tromesečju unutar Evrope manji je za 70 procenata u odnosu na prošlu godinu, kaže Olivije Ponti, potpredsednik kompanije Forward Keys.

Situacija koja se ovako brzo menja utiče na to da ljudi odlažu planiranje putovanja za kasniji period i pretražuju letove i vrše rezervacije u rokovima koji su mnogo bliži planiranom datumu polaska nego što su to činili prošle godine, dodaje on.

- Poverenje potrošača je poljuljano zbog talasa otkazivanja letova, neizvesnosti u pogledu povrata novca, svakodnevnih izmena vezanih za mere ograničenja putovanja, a sve to koči oporavak - zaključio je Ponti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putovanja evropa korona virus pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana