Tekst objavljen: 29.06.2023 11:40        


Dugo su poslodavci govorili: “Ako ti nećeš da radiš, ima ko hoće“, ali više to ne mogu

Ona stara "ako ti nećeš da radiš, ima ko hoće" - više ne važi


Situacija nije kao pre dve, tri decenije, kada je za jedno radno mesto konkurisalo i po nekoliko desetina ljudi. Nezaposlenih je manje od 10 odsto a poslodavci na muci da nađu stručne i odane radnike. Na razgovorima za posao kandidate pitaju za koju bi platu radili, a da ih zadrže spremni su da daju razne pogodnosti - od privatnih osiguranja, rekreacije na radnom mestu, do rada od kuće.

Do pre samo neku godinu želja većine bila je radno mesto u banci, u prijatnom i čistom okruženju uz zarade koje su bile među najvišim u zemlji. Sada bankari imaju muku ne samo da nađu, nego još više da zadrže zaposlene.

“Fluktuacija u banci kao i na tržištu je nekih 15 posto.Od 150 ljudi koji odu iskoristimo priliku da bar nekih osamdesetak pozicija zatvorimo tako što damo priliku kolegama koji su već u organizaciji i da napreduju u karijeri i da ostvare neke bolje uslove bolje benefite, bolje zarade, da nauče nešto novo, a da ulazne pozicije zatvaramo tako što izlazimo na tržište”,kaže Hana Škero Kosić, direktor za ljudske resurse Erste banke.

Pritisnuti zakonom ponude i tražnje za samo nekoliko godina od surovih gazda mnogi poslodavaci su postali korektni partneri sa kojima može da se pregovara.

“U poslednje dve godine pokrenut je veliki investicioni ciklus u zarade zaposlenih koji je iznosio 30 miliona evra i koji je doveo doprosečnogpovećanjaplata kolega u distributivnom centru za 30 odsto. S druge strane, 26 dana imaju minimum zagodišnjiodmor i svi imaju karticu sa popustom od 12 odstodamogu kupovati u svimnašimprodavnicama”,ističe Milica Popović iz kompanije “Delez Srbija“.

Zarada ostaje najvažniji motiv za rad, ali se traži i fleksibilno radno vreme, slobodni dani, prostor za rekreaciju, privatno zdravstveno, pa i penziono osiguranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


“U poslednje vreme posebno je izražena ta inicijativa za dvokratno radno vreme u smislu da rade jedandeo dana, pa jedan deo dana pauza, pa uveče ponovo - što je opet u nekim delatnostima ugostiteljstva je moguće u nekima nije, ali svakako što se tiče zarade svakako i tu imaju mogućnost da traže bolje uslove”,ukazuje Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije.

U kompaniji koja je prva u Srbiji uvela četvorodnevnu radnu nedelju ističu da im za godinu i po nijedan radnik nije otišao.

“Vi ako hoćete da zadržite čoveka najlakše je da to uradite velikom platom. Sve ostalo je ej-čar. E sada da li je lako svima dati ogromne plate. Pa nije lako i zatomoramoda radimo nešto drugo da nađemo neki balans izmeđusvegatogaZato dajem benefite i ostalo. Kod nas je jedan od ključnih benefita koji smo mi kao firma predvideli da bude četvorodnevna radna nedelja. Mismo krenuli od proizvodnje. Ako je tu uspelo, onda može da uspe u bilo kom odeljenju”, napominje Nebojša Matić iz "MikroElektronike".

U nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbija i Beograd su bili krajnji cilj mnogim ljudima iz regiona. Ubrzano starenje stanovništva i odlazak u inostranstvo, smanjili su regionalni migracioni rezervoar i ka Srbiji.

Sada nam radnici stižu sa dalekih destinacija, uglavnom za poslove koji zahtevaju nižu spremu.

Za one zahtevnije stručnjaci imaju sve više mogućnosti da traže i plate i uslove, a to bi moglo,upozoravajuupućeni,da promeni mnoge stvari i u javnom sektoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tržište rada u srbiji poslovi poslovi u Srbiji radna snaga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana