Tekst objavljen: 05.07.2024 12:00        


Do skoro je većina mislila da su banje rezervisane samo starije građane koji imaju povrede ili određeno oboljenje. Međutim, taj trend se promenio, sada sve više mladih posećuje banje

"Omladina u Srbiji sve više hrli u banje"



Pored toga što leče mnoge bolesti, banje u Srbiji krasi lepa priroda, čist vazduh i zbog toga su pogodne ne samo stariju populaciju, već i za mlade, a naročito za decu.

Vladan Vešković iz Udruženja banja Srbije, za "Blic Biznis" je rekao da je u banjama sve više prisutna i omladina, većina banja u Srbiji sada ima neki vid velnesa i taj sadržaj je privukao mlade.

- U banjama Srbije je sve više posetilaca koji su mlađi od onih za koje se još uvek (neopravdano) smatra da su jedini posetioci, a to je 60+ ili „baby boomeri“ kako se u turizmu popularno nazivaju predstavnici trećeg doba. Banje u svetu nisu stecište zaista mladih, a tu mislim na one između 18 i 25 godina. Od prvog velnes centra u našim banjama, u Merkuru u Vrnjačkoj Banji, do danas je prošlo 19 godina, kaže Vešković.

- Vrlo brzo su taj trend prihvatile zdravstvene ustanove u banji Koviljači, Niškoj Banji, Ribarskoj i Sokobanji.Velenes centar KOVILJE u banji Koviljači odavno dočekuje goste iz inostranstva! Sada više nemamo zdravstvenu ustanovu u banjama koja nema neki vid velnesa. Ovaj sadržaj je privukao predstavnike ne samo mlađe, nego i poslovne populacije. Zašto dolaze u banje? Spa & velnes centar u gradu je poželjan, imamo ih mnogo u urbanim sredinama.

- Ali, zamislite šta vas čeka posle relaksacije u, recimo, najelitnijem Spa centru u Beogradu? Pola sata ili sat vremena vožnje u koloni od Novog Beograda do starog dela grada. To vam je kao da posle teretane pojedete tanjir baklave – poništili ste rezultate vežbanja. A u banji? Dva minuta do tišine i mira u parku. Još ako mobilni telefon zaboravite na recepciji, samo ste na korak do odsustva bilo kakvog stresa. A to je uslov za zdrav život, kaže on.


"Broj noćenja u banjama nije jedini pokazatelj kvaliteta"

Osim dobro poznatih banja iz ovog udruženja su izdvojili i one banje koje konstantno napreduju i u kojima je poseta sve veća kako vreme prolazi.Vešović je i istakao da broj noćenja nije jedini pokazatelj kvaliteta određene banje.

- Sve ozbiljniji učesnik u statistici je stara-nova banja: Kuršumlijska banja. Međutim, ostvarena noćenja nisu jedini pokazatelj kvaliteta jedne banje, jer neke od njih mogu biti „top“ kada je reč o uspehu u lečenju. Naše banje su većinom zdravstvene ustanove sa okolnim parkom i to treba naglasiti. One nisu klasična turistička destinacija, ali i te kako uspešno ostvaruju ulogu koja im je od društva data – da preveniraju bolesti ili da od njih leče.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banjski turizam banje u srbiji domaći turizam mladi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana