Tekst objavljen: 29.07.2019 13:35        


Nove generacije mobilnih telefona sve su osetljivije na mehanička oštećenja, a kada se zna da popravka ili zamena jednog "pametnog" ekrana može koštati skoro kao i nov uređaj i da, prema nekim anketama, jedna od tri osobe polomi svoj telefon u prvoj godini upotrebe, ne čudi što se sve više korisnika odlučuje da osigura svoj uređaj

Od čega nas štiti polisa osiguranja mobilnog telefona?

Tako za mesečni iznos već od 130 dinara vlasnik mobilnog telefona ne mora da brine da će nepažnjom oštetiti aparat ili da će zbog kratkog spoja, udara groma ili kontakta sa vodom ostati bez njega i morati da izdvoji značajnu sumu za popravku.

Osiguranje mobilnih telefona još uvek nije postalo standard u Srbiji, ali dva mobilna operatora već nude svojim korisnicima da osiguraju uređaje kupljene uz neki od tarifnih paketa, i to na period koliko traje ugovorna obaveza. Osigurava se isključivo nov telefon, bez dodatne opreme, a mesečna premija osiguranja plaća se uz telefonski račun svakog meseca. Takođe, korisnici moraju da računaju i na određeno učešće u ceni popravke. Kompanije kažu da je odziv odličan, kao i reakcije korisnika na ovu ponudu.

Pored toga, neke osiguravajuće kuće nude osiguranje ekrana mobilnog telefona nezavisno od operatora, a i pojedini trgovci uz kupljene uređaje predlažu korisnicima dodatno obezbeđenje.

Cena mesečnih premija

Premija osiguranja i učešće u šteti zavise od cene telefona, pa tako vlasnici aparata koji vrede do 12.990 dinara plaćaju mesečno 129 dinara, a u slučaju štete učestvuju u popravci sa 1.000 dinara. Ako telefon košta nešto više (do 22.990 dinara), mesečno ćete izdvajati 249 dinara i učestvovati u šteti sa 2.300 dinara, dok najluksuzniji uređaji iziskuju i najskuplje osiguranje – 799 dinara mesečno, i učešće od 9.900 dinara.

Drugi mobilni operator ima slične iznose mesečnih premija, pa tako vlasnici telefona vrednosti do 19.360 dinara plaćaju ratu od 199,50 dinara, s tim što učestvuju u šteti sa 30 evra. Mobilni uređaji sa cenom do 38.720 dinara mogu biti osigurani ako uplaćujete 378 dinara mesečno, i spremite 45 evra za učešće, dok za najskuplje telefone do 217.800 dinara vlasnici uz svaki račun izdvajaju 1.029 dinara, i 140 evra ako dođe do popravke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šta pokriva osiguranje?

Osiguranje u najvećem broju slučajeva pokriva nenamerna fizička oštećenja, lom ekrana i štetu nastalu usled dejstva tečnosti, odnosno dodira sa vodom i vlagom. Takođe, pokrivena je i šteta nastala direktnim ili indirektnim udarom groma, kratkim spojem, a osigurana je i nenamerna pogrešna upotreba.

Korisnici ne moraju da brinu ni ako se nađu na meti lopova, jer osiguranje obuhvata i slučaj provalne krađe ili razbojništva, ali tu postoje i dodatni detalji. Na primer, provalnom krađom smatra se ako vam neko obije zaklјučan automobil, ali samo ako se ovo dogodilo u periodu između 6 i 22 sata i pod uslovom da se ukradeni uređaj nije nalazio na vidnom mestu u vozilu.

Osiguranje se odnosi na upotrebu mobilnog telefona bilo gde u svetu, a osiguravač pokriva najviše tri štete na jednom uređaju.

Inače, osigurana suma je zapravo prodajna cena uređaja (bez popusta), a maksimalno 1.800 evra u dinarskoj protivvrednosti, i prestaje ako korisnik raskine ugovor sa operatorom.

Takođe je značajno naglasiti da osiguranje ne pokriva ono što je već obaveza po osnovu zakonske ili proizvođačke garancije.

Šta raditi u slučaju štete

Ako nastane šteta koja je pokrivena uslovima osiguranja, neophodno je da je korisnik prijavi korisničkom servisu osiguranja, najkasnije u roku od 3 dana, a zatim da preda osigurani uređaj i plati učešće u šteti.

Ovlašćeni servisni centar je odgovoran za dijagnostiku i pregled, i u zavisnosti od tipa štete potvrđuje da li će uređaj da bude popravljen ili zamenjen novim.

1 komentar

  1. User image
    ja 29.12.2019 18:41

    kakvo je to klosarsko osiguranje ograniceno satnicom?

    ..."ali samo ako se ovo dogodilo u periodu između 6 i 22 sata"

    alo ljudi sta je s' mozgom?

    koji moron potpisuje ovaklvu polisu?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polisa osiguranja osiguranje mobilni oštećenje mobilnog osiguranje mobilnih telefona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana